‘Apple verwaarloost pro-gebruik van Macs’

Macs worden geleidelijk aan minder professioneel, ook de nieuwe MacBook Pro-modellen. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Apple wekt opzien met het Oled Retina-touchschermpje op zijn nieuwe MacBook Pro-modellen. Deze zogeheten Touch Bar vervangt de functietoetsen en de Escape-toets die normaliter bovenaan toetsenborden zitten. Apple’s marketingtopman Phil Schiller spreekt van 45 jaar oude technologie, die tegenwoordig niet echt algemeen gebruikt wordt door consumenten.

Sommige professionals vertrouwen echter nog wel op functietoetsen, soms met eigen sneltoetscombinaties. De contextgevoelige aard van de Touch Bar moet ook hun juist meer mogelijkheden bieden. Daarbij is ‘blind gebruik’ echter niet aan de orde door het gebrek aan feedback. Er is nu immers één glad multitouchscherm in plaats van fysieke, voelbare toetsen.

Meer ondermijnend voor professioneel gebruik van het Mac-platform is echter Apple’s focus op zijn laptops (en de dunheid daarvan). De Mac Pro uit december 2013 is niet bijgewerkt en ook de high-end 5k iMac (een jaar geleden vernieuwd) is nu overgeslagen. Daarnaast zijn zelfs de gloednieuwe MacBook Pro-laptops enigszins beperkt voor zwaar gebruik. Ze hebben namelijk maximaal 16 GB geheugen, wat al jaren het MacBook-maximum is. Bovendien valt dit geheugen niet naderhand te upgraden aangezien de modules vastgesoldeerd zitten op het moederbord. Daarnaast schakelt de MacBook Pro over op alleen USB-C poorten, wat voor bestaande randapparatuur dus adapters vereist. Apple verwaarloost pro-gebruik van Macs. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat krijg je als je een boekhouder de tent laat runnen en die afdelingen waar minder winst wordt gedraaid verwaarloosd tov de meer lucratieve afdelingen.
Wordt tijd dat Cook het stokje maar eens over gaat dragen naar iemand anders.

Je weet als je een Apple-product koopt dat je de aandeelhouders sponsort. Hun eerste prioriteit is maximale winst. Nu is dit niet vreemd voor een bedrijf, maar soms overdrijven ze het.

Jobs was een geniale gek, een man met narcistische en autistische trekken, niet de makkelijkste in de omgang, maar wel de persoon die Apple naar een hoogtepunt heeft gebracht.

Cook is een boekhouder, die best even op de winkel kon passen, maar zijn houdbaarheidsdatum is verstreken.

Apple maakt goede spullen in het hogere segment. Verwacht dus geen goedkope matig afgewerkte plastic laptops van 350 euro van Apple, of een telefoon van 100 euro.

Wat je wel mag verwachten van Apple, is dat er (voor Apple begrippen) betaalbare laptops in het assortiment zitten. Want zonder een solide basis in de massa mist macOS gebruikers, en een minimum aantal gebruikers is toch echt belangrijk voor softwaremakers om software te maken voor een platform. Kijk maar naar de mobiele Windows versie: geen marktaandeel, geen software, dus het mobiele Windows stort in.

Zonder een solide basis, kopers van bv een MacBook Air (voor onder de 1000 euro) of iMac (voor iets meer), haken softwaremakers af, en hebben pro's, hoe mooi hun laptop ook is, er niks meer aan.

Of een MacBook Pro nu ouderwetse functietoetsen heeft of een schermpje dat exact die functie vervult, dat maakt echt helemaal niks uit!

Of een MacBook Pro alleen maar USB-C aansluitingen heeft, of een hele reeks aan verschillende aansluitingen, dat maakt voor een pro ook helemaal niks uit. Als hij andere aansluitingen nodig heeft, dan heeft hij wel een dock met die aansluitingen op z'n bureau staan.

Een limiet van 16GB RAM (wat een bewust gekozen beperking is, geheugencontrollers die meer geheugen aankunnen verbruiken meer stroom, wat de accuduur niet ten goede komt) is wel een beperking voor de 10% echte power users onder de pro's.

Maar waar alle pro's last van zullen hebben, is dat het marktaandeel van macOS kleiner wordt als er geen Macs in het betaalbare segment meer worden aangeboden.

De goedkoopste MacBook Pro 13" kost 1700 euro. Die biedt eigenlijk niks meer dan wat de oude MacBook Pro 13" van 1300 euro bood. Dit is een prijsverhoging van 400 euro, 30%. Dat is zelfs voor Apple-begrippen buitenproportioneel! Dit gaat klanten en dus marktaandeel kosten. Windows 10 is bagger vergeleken met macOS, maar betaalbare hardware verzacht heel veel van dat leed!

Met andere woorden: kortetermijnwinstboekhouder Cook moet plaatsmaken voor een man of vrouw met visie, met ballen, met lef, met een neus voor kwaliteit, met de skills om geniale techneuten en ontwerpers aan te sturen.

De bouwkwaliteit is buiten kijf, maar de commercie gaat steeds meer spelen.. Ik typ dit op een MacbookAir (13-inch, Mid 2011) die inmiddels dus 6 jaar oud is. M'n andere machine is een iMac 24" (eind 2006). Daarvan is de disk vervangen door een SSD en hij draait nog goed. Helaas kan ik MacOS hier niet meer op updaten...

Misschien moet Apple overgenomen worden door Elon Musk.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-07T08:01:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.