‘Apple komt weg met USB-C-only’

Apple kan het zich veroorloven om alleen usb-C poorten te bieden. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Apple vangt weliswaar kritiek voor zijn besluit alleen aansluitingen van het type usb-C te bieden op zijn nieuwe MacBook Pro-modellen. Toch zal deze ophef de Mac-maker geen blijvend nadeel opleveren. Marketingtopman Phil Schiller heeft in een interview met The Independent al aangegeven dat de pre-orders voor de nieuwe laptops alle eerdere voorbestellingen hebben overtroffen.

Natuurlijk is een groot deel van de vraag een kwestie van opgekropte behoefte. Apple heeft zijn MacBook Pro (MBP) flinke tijd niet bijgewerkt wat de hardware betreft. De keuze voor 'usb-C exclusiviteit' bezorgt gebruikers mogelijk wel een verzameling dongles, om hun bestaande randapparatuur aan te sluiten. Maar eigenlijk is dongles-noodzaak niks nieuws. Anderzijds kunnen gebruikers ervoor kiezen om nieuwe elektronica met usb-C aansluitingen aan te schaffen. Een MBP (MacBook Pro) met alleen usb-C straalt dan ook exclusiviteit en geld uit. (Of een gebruiker nu wel of geen nieuwe randapparatuur heeft gekocht.) Apple komt hier mee weg. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Destijds was ik heel blij dat muis, toetsenbord, parallelle en seriële aansluitingen op de computer allemaal werden vervangen door USB. Eén standaard, geen wirwar aan aansluitingen, minder beperkingen, meer flexibiliteit.

Het op één hoop vegen van USB met aansluitingen voor zeer hoge snelheid overdracht, zoals beeldschermen, Thunderbolt, SCSI, ..., is een verdere verbetering in mijn ogen.

Over een paar jaar zal iedereen ook blij zijn met USB-C! Alleen is het nu "nu", en niet "over een paar jaar". Dus moet Apple er voor zorgen dat je ook nu blij bent met USB-C aansluitingen. Asus heeft het begrepen met de Zenbook 3. Ook deze heeft alleen USB-C, maar er is een adapter met USB-C, USB-A (3.0) en HDMI meegeleverd.

Apple verzuimt niet alleen om standaard adapters mee te leveren, ze laten ook zien dat ze geen visie hebben. De iPhone 7 wordt geleverd met alleen een Lightning aansluiting. Dat had natuurlijk ook USB-C moeten zijn.

Een ander punt waar Apple de fout in gaat is met de prijs. De instapprijs van de oude MacBook Pro was 1300 euro, en nu is dat 1700 euro. Dat had natuurlijk ook 1300 euro moeten zijn. Het is gewoon een opgefrist model, niet een revolutionair betere laptop die een meerprijs van 400 euro rechtvaardigt.

Apple komt vast weg met alleen USB-C, want USB-C is de toekomst, maar ze doen werkelijk helemaal niks om de weg er naar toe wat makkelijker te maken. En met een belachelijk hoge instapprijs worden de nieuwe MacBook Pro's vast geen verkoopkampioenen, wat een snelle overstap naar USB-C ook niet ten goede komt.

Apple is een van de weinige innovatoren in de markt. De keuze voor USB-C only is daarom een logische. Het meeleveren van adapters is niet nodig omdat ongebruikte accessoires tot verspilling van grondstoffen leidt en tevens milieubelastend is. Als je er een nodig hebt dan kun je die ook later aanschaffen. Het ontbreken van oude USB protocollen is ook goed voor de architectuur. Backward compatibiliteit leidt tot slechtere prestaties en security issues. USB oud is al onherstelbaar kwetsbaar, dus weg ermee.
Apple doet dat dus prima an verdient een compliment voor deze innovatieve maatregel.

Ik heb gewacht op de nieuwe MacBook Pro. Heb nu een Air (en een iMac 24" en een iPhone 4S). Ik vind alle producten van Apple nu te duur worden.. Ik ben geen enthousiasteling van Microsoft (lees Windows). Ik heb nu besloten de juiste hardware te selecteren en daar Linux Ubuntu (of Elementary) op te gaan draaien met LibreOffice (gebruik ik nu op mijn Apple's ook).

In mijn opinie prijzen ze zich uit de markt!!

"Duur" is een subjectief begrip, maar Apple maakt zijn macOS computers nu zo duur, dat het prijsniveau tot objectief duur is gestegen!

Het mooie is dat Mac's lang meegaan, dus overleef je het wel totdat Apple door de markt gedwongen weer normale prijzen vraagt.

Ik zie het probleem niet. Je kan er toch gewoon een adapter bij kopen?

Mac users zijn toch gewend bakken met geld uit te geven aan apparatuur, kan zo'n dongeltje ook nog wel bij.

Ik werk thuis op een mac-mini mid2010. Binnenkort 7 jaar oud en nog even gewacht met Sierra omdat er nog programmatuur is, dat geschikt gemaakt moet worden voor Sierra. Dit apparaatje draait uitstekend. Mede door een SSD en 6Gb RAM. Mogelijk dat ik volgend jaar of het jaar daarop een nieuwe mac-mini koop. Gebruik ik de oude als media-pc voor het afspelen van dvd's en internet tv programma's.
Backup disk en de 27" monitor sluit ik, als die mini ook USB-only blijkt te zijn (verwacht ik niet), via een dongle aan.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-18T08:02:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.