‘Windows 10-PC’s vormen groot security-sensornet’

Dit artikel delen:
Windows 10

Windows 10 doet aan datavergaren, maar dat is voor de goede zaak: security. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Internetreuzen als Facebook en Google vangen regelmatig kritiek voor hun datahonger. De ads-gedreven giganten vergaren gebruikersgegevens om advertenties gerichter te kunnen voorschotelen. Microsoft showt ook ads in Windows 10, dat het aanvankelijke gratis heeft weggegeven. Het door Windows 10 verzamelen en met Microsoft delen van telemetrie-data heeft eveneens tot kritiek geleid.

Maar dit datadelen dient ook een hoger doel. Namelijk de verheven zaak van security, voor ons allemaal. Microsoft spreekt alarmerende berichtgeving tegen dat het een deel van de (geanonimiseerde) Windows 10-telemetriegegevens deelt met securitybedrijf FireEye. Wel benut de Windows-maker deze kostbare intel voor securitymaatregelen die het zelf al neemt in Windows 10. Enterprise-beheerders kunnen deze datavergaring inperken, maar boeten daarmee ook in aan security. Datadelen is nodig voor moderne ict-beveiliging. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Apart hoe Microsoft z'n verzamelwoede probeert goed te praten...

Overheden gebruiken veiligheid als excuus om zonder duidelijk omschreven doel alles van en over z'n inwoners te verzamelen, en nu doet Microsoft dat ook. De veiligheid is hier nauwelijks mee gediend, en de privacy zeker niet. Dataverzamelbedrijven moeten miljarden investeren in vele PB's aan opslag, en die investering moet worden terugverdiend, dus krijg je allerlei aanbiedingen op je af waar je niet op zit te wachten.

Deze cirkel moet doorbroken worden. Stop met het verzamelen van data, dan hoef je ook geen advertenties te tonen. Zo simpel kan het zijn!

In plaats van elke muisklik door te sturen (wat echt illegaal is!!!), kan Microsoft beter data van crashes en andere exceptionele situaties doorsturen. Dat levert een meer bescheiden hooiberg op, wat meer dan genoeg data oplevert om bugs en beveiligingslekken op te sporen en op te lossen!

Daarom is de laatste Microsoft-doos bij mij de deur uitgegaan.
Het (security)bedrijf waar ik nu werk was het al verboden om met Microsoft OS te werken om deze redenen!
Aan de andere kant heb ik nu werk door de spullen van Microsoft, niet op de positieve wijze.

Laat ik nu net het hele privacy verhaal van Windows doorgelezen hebben deze week, een lap van hier tot gunder maar het kwam erop neer, wat je kan doorzenden dat zend je door. En inderdaad er wordt geschermd met zowel veiligheid als advertenties. En veel zinnen erin waar van je denkt, daar kan je alle kanten mee op. Is dat anders met bv Apple, Facebook en Google? Maar wat te denken van normaal surfen op het internet, pagina's laden soms zo traag. Ook daar gebeurt van alles achter de schermen met trackers. En dan heb ik het niet over al die javascript frameworks met een sluggish performance.

Frank Heikens, inderdaad tijd dat die cirkel doorbroken wordt. Vind het ook een gemiste kans van Microsoft die hadden dat kunnen doen, je betaalt er voor en je wordt gevrijwaard. Niet alleen door windows 10 maar ook door dit ben ik volledig afgeknapt op Microsoft. En dan ben ik nog lid van de Microsoft fanclub ook.

Ik ben helemaal voor het delen van data t.b.v. Security oplossingen. Het heeft echt meerwaarde om gegevens over spam, botnets, aanvallen, kwetsbaarheden, gevaarlijke domeinen en ip adressen (om er een paar te noemen) te delen. Hiervan kan iedereen profijt hebben.

Maar dan alleen niet gepersonaliseerde data en alleen de noodzakelijke gegevens. Dit is niets meer dan ordinaire verzamelen van persoonlijke gegevens onder het mom van security.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-23T08:26:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.