‘Flash-storage verdringt harde schijven’

Dit artikel delen:
Flash storage

SSD’s zijn door NVMe en aanhoudende capaciteitsgroei rijp voor HDD-overname. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Data-opslag in flash-chips, die hun informatie ook zonder stroom behouden, staat op het punt om de rol van de harde schijf (HDD) over te nemen. SSD’s (solid-state drives) genieten al een reputatie als de beste pc-upgrade die je kunt doen, maar ook in servers en storagesystemen rukken SSD’s op.

De doorontwikkeling van opslagcapaciteit speelt hierin een rol, naast de aanhoudende versnelling die de kloof met de HDD vergroot. Na het gebruik van bestaande SATA-aansluitingen neemt de NVMe-interface het stokje over waarmee de maximale snelheid van de flash-chips zelf benadert wordt. Natuurlijk, het verschil in opslagruimte met HDD’s gaat niet weg, maar een (tijdelijke) teruggang in capaciteit is het wel waard. Net zoals ooit al is gebeurd met beeldschermresolutie toen de flatscreens betaalbaar werden. Flash-storage wordt ‘het nieuwe normaal’. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het volgende lijkt me de nabije toekomst (5 jr):
1) SSD’s krijgen een steeds groter marktaandeel vanwege lagere prijzen, toename in capaciteit en snellere interfacing (NVMe), maar
2) HDD's blijven meedoen want voor archiverings doeleinden in het plus Tera gebied (momenteel 2 - 10 TB, met helium gevulde drives en shingled magnetic recording) zijn HDD's veel prijsgunstiger.
Kortom, komende 5 jaar blijven HDD's nog volop meedoen, want er is een grote behoefte aan prijsgunstige archivering.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-11T07:59:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.