‘Trump verdeelt Amerikaanse ICT-sector’

De maatregelen van president Trump splijten Silicon Valley en ICT-leiders. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De vergaande en ophefmakende, maar ook onverwachte en relatief stilgehouden maatregelen van de vers benoemde Amerikaanse president Donald Trump zorgen voor vrees en verdeeldheid. Dit geldt niet alleen voor het politieke landschap, voor de pers en voor gewone burgers. Verdeeldheid ontstaat ook in Silicon Valley, het hart van de Amerikaanse ict-sector dat nu concreet geraakt wordt door eerder geuite plannen van Trump. Het formele bezoek van tech-ceo’s aan Trump in zijn New Yorkse Trump Tower in december heeft al voor ophef gezorgd. De toen besproken zaken en officieel geuite verklaringen lijken nu ver in het verleden te liggen.

Omstreden en zelfs aangevochten beslissingen van president Trump hebben ook ict- en internetbedrijven geraakt en tot reacties gedwongen. Aan de ene kant staat een (bekeerde) ceo als Elon Musk van Tesla die pleit voor toenadering, compromissen en verandering van binnenuit. Aan de andere kant staan topmannen als Sergey Brin en Sundar Pichai van Google die harde woorden uiten en protesten van hun werknemers aanmoedigen. Ook Microsoft-ceo Satya Nadella spreekt zich uit tegen Trumps migrantenverbod en inmiddels is de aanvankelijk bekritiseerde Uber-ceo Travis Kalanick ook om. Genuanceerder is de officiële reactie van IBM, dat pleit voor 'openheid' en wiens ceo Ginny Rometty lid is van Trumps economische adviesraad. President Trump verdeelt de Amerikaanse tech-sector. Wat vind jij?

IBM pleit voor betrokkenheid en openheid:

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Dit word het einde van "Silicon Valley"

Allereerst moeten wij enkele dingen heel duidelijk scheiden.
1. Democratisch proces in de VS.
Zo hard men daar aan het doen en roeptoeteren is, is en volkomen Amerikaanse aangelegenheid en dat moet je wat mij betreft daar dan ook vooral laten. Als je de politieke idiotie hier in Nederland bekijkt, die problemen genoeg hebben in Nederland, zeker op het vlak IT/ICT, is hun politiek gestuntel jegens wat daar gaande is een splinter onder de nagel van je grote teen.

2. IT en hoe deze in te zetten
Zijn wij IT professionals het er nu al niet al jaren over eens dat IT een prachtig technisch vehikel om any time any where on line en dus productief te kunnen zijn? Als je die professionele gedachte even door zou willen trekken dan heb je in dat opzicht geen enkele last van Trumps protectionisme.

Overigens, de meesten die het hardste hier in Nederland roepen hebben geen enkel benul op welke gronden Trum zijn presidentiële bevoegdheden gebruikt en inzet en, om maar een alks voorbeeld te gebruiken, heeft de eerste rechter al een deel van dat 'protectionisme' van Trump terug gedraaid.

In de derde plaats, bied een eventuele sluiting van silicon valley, als daar al sprake van zou zijn, geweldige mogelijkheden voor de campussen hier in Nederland. Als we het dan even commercieel willen beschouwen, gewoon voor dit onderwerp, dit moment.

Kort en goed. Het eind van Silicon Valley? Remains to be seen. Enige invloed van Nederland op de lopende processen daar? 0,0 . Een moment van overpeinzen? Gezien de vele publicaties van de laatse tijd betreffende de security en de issues en uitdagingen die de westerse wereld kent? Denk ik veel meer gewicht dan de hele nutteloze discussie over de gang van zaken daar in de VS.

Zou je ook niet denken?

Doet Computable ook al met de hysterie mee?
Zo heet wordt die soep echt niet gegeten hoor.

Elk verlies van de Amerikaanse sector kan je ook als kans voor de Europese sector zien.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-02T09:38:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.