‘Developers hebben creatieve expressie nodig’

Coding is een creatief beroep en developers hebben dus vrijheid nodig. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Developers worden maar al te vaak gezien als slechts codekloppers, die geacht worden het uitvoerende werk te doen voor vooraf bedachte oplossingen en systemen. Programmeren is echter een creatief beroep. Developers kwijnen dus weg - of gáán weg - als ze alleen maar ‘invuloefeningen’ moeten doen. Werkgevers moeten hun developers dus enige ruimte voor creatieve expressie geven.

Dit komt niet per se neer op vrijheid-blijheid en spielerei, waar de werkgevende organisatie dan mogelijk weinig aan heeft. Het komt neer op het voorschotelen van problemen die opgelost moeten worden en waar ze zelf hun creativiteit en inventiviteit op kunnen botvieren. Ofwel: de veelal misbruikte notie van ‘mensen uitdagen’. Dit verklaart de aantrekkingskracht van bijvoorbeeld open source-software en start-ups; dáár kunnen developers vaak wel hun creatieve ei kwijt. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik had ooit begrepen dat binnen agile teams iedereen alles moest kunnen, dus de developers zouden genoeg speelruimte moeten hebben om een stukje creativiteit in hun werk te leggen.

Echter ... ... ik heb ondertussen ook wel gemerkt dat dit niet zonder risico is. Een oplossing kan dan wel creatief zijn, maar is daarmee niet altijd een goede oplossing. Te vaak heb ik in afgelopen jaren oplossingen voorbij zien komen die vooral gericht waren op iets werkbaars te maken, en niet op iets onderhoudbaars of robuust. (zie mijn laatste artikel voor enkele voorbeelden hiervan)

Ieder mens heeft creativiteit nodig in het leven die dit op eigen manier invult. Zelfs de mensen die aan een lopende band staan verzinnen altijd wel iets om er afwisseling in te brengen. Als dat wordt genegeerd dan zal dit ook gevolgen hebben voor de geestelijke en daarmee hangende lichamelijke gezondheid van mensen.

Als een leiding een eendimensionaal beeld heeft van de werknemers houdt dat feitelijk in dat ze te ver van de werknemers af staan en dus de binding met hun bedrijf verloren hebben. Dat wraakt zich uiteindelijk in een minder presterend bedrijf omdat de mensen er alleen voor het geld zitten en een 9 tot 5 mentaliteit ontwikkelen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-03T08:49:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.