‘Trump jaagt non-Amerikaanse clouds aan’

‘America First’ raakt ook clouds wereldwijd; non-VS wordt aantrekkelijker. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Het leeuwendeel van de huidige grote clouds is - net als de aanbieders ervan - Amerikaans. Dit brengt bepaalde consequenties met zich mee, zeker gezien in het licht van privacywetgeving en gegevensbescherming. Cloudreus Microsoft ligt daarover in de clinch met de Amerikaanse overheid en heeft daarin een tussenoverwinning geboekt ter bescherming van non-Amerikaanse gebruikers. Recent heeft een Amerikaanse rechter echter Google gesommeerd wel informatie die buiten de VS staat over te hevelen naar Amerikaans gebied voor toegang door autoriteiten.

Natuurlijk heeft president Trump formeel geen invloed op de gerechtelijke macht, maar zijn regering kan hier wel van profiteren. De zakenman die nu officieel politicus is, heeft effectief geen afstand genomen van zijn bedrijfsimperium. Zakenbelangen lijken een rode draad in de regering Trump. Het door de president ondermijnen van de VS-EU overeenkomst voor privacybescherming vergroot de onzekerheid nog. De nu ondermijnde Privacy Shield-overeenkomst is relatief vers, als opvolger van het niet effectief gebleken Safe Harbor. ‘America First’ is een breed thema, dat ook clouds raakt. Dit kan clouds laten wegwaaien uit de VS, of non-Amerikaanse clouds laten groeien. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Hét argument voor non-Amerikaanse cloud is nog altijd de door Bush geïntroduceerd Patriot Act die door Obama werd verlengt en naar alle waarschijnlijkheid ook door Trump verlengd zal gaan worden. Die wet is overigens ook goedgekeurd door het Amerikaanse congres en wordt door rechters ook aangehaald tijdens (geheime) uitspraken.

Dat hier nu niet onverwacht op één personage wordt verketterd hoort bij de anti-Trump hysterie maar het neemt niet weg dat de hele Amerikaanse overheid al heel lang zijn best doet om de mensenrechten van alle niet Amerikaanse burgerrechten te schenden met goedkeuring en soms medewerking van overheden van andere met name westerse landen.

Niet Amerikaans cloud's als die van NTT goeien als kool. NTT Communications biedt een wereldwijde cloud aan, waarbij de datacentra in eigen bezit zijn, de netwerk verbindingen, de geboden beheer diensten enz. Het bieden van een cloud buiten de Amerikaanse invloedssfeer is zelfs een van de verkoop argumenten die wordt gebruikt.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-09T10:35:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.