‘Desktopdaling bevrijdt ambulante werknemer’

Pc vraagstuk

De desktop verliest terrein en geeft daarmee bepaalde werknemers meer vrijheid. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De desktop-pc blijft het maar moeilijk hebben. De verkoopverwachting van onderzoeksbureau IDC voor de komende vijf jaar is een indrukwekkend klinkende twee miljard pc’s. Alleen komt de verkoop in 2021 volgens deze voorspelling lager uit dan in 2016, wat al een moeilijk jaar was voor de pc. Aanvulling: het zoveelste moeilijke jaar op rij. In Nederland verliest de desktop terrein in het bedrijfsleven, wat wel wordt gezien als het laatste bastion van de traditionele bureau-pc.

Ook deze afzetmarkt is aan erosie onderhevig. Dit jaar is het aantal eindgebruikerssystemen wat desktops betreft onder de 50 procent gekomen. Terwijl dat aandeel zeven jaar geleden nog boven de 70 procent zat. Het valt al te raden: de desktop wordt verdrongen door de laptop, de thin client en sinds een jaar of vier de tablet. Deze drie devices zijn in aflopende volgorde qua marktaandeel. Maar niet getreurd: de dood van de desktop betekent het doorbreken van ketens die gebruikers aan bureaus binden. De ambulante werknemer wordt bevrijd. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goed, een voorbeeld.
In bedrijf X worden de fat-PC's vervangen door thin clients waar de desktop op de server loopt.
Wie of wat wordt daar "bevrijdt"? Zelfde scherm, zelfde toetsenplank, zelfde programma's.
In bedrijf Y worden PC's door laptops met dockung-station vervangen, wat is daar de winst behalve een meest miserabele ergonomie?
"De desktop" bestaat niet vraag maar aan PaVaKe.

Het grote voordeel, wanneer de applicaties op de server lopen is, dat de cliënt ieder willekeurig besturingssysteem kan hebben.
Hiermee kunnen dus laptops en tablets (en slimfoons?) gemixt worden, maar er kan ook een mix gebruikt worden van Windows, OS-X, IOS, Android, Linux, BSD, enzovoort.
Afhankelijk van de gebruikers eisen en manier van werken wordt er dus veel meer mogelijk.

Ik zie veel desktops vervangen worden door laptops, vooral vanwege het mobiele gedeelte (thuiswerken, elders in het gebouw werken). Tegelijkertijd heeft het gros van de ontwikkelaars hier een dockingstation met 2 monitoren om comfortabel te kunnen werken.
Totaalplaatje is prijstechnisch duurder dan de goede oude desktop.

Ach, en thin clients .... de beste thin client was nog altijd de IBM 3270 terminal in combinatie met mainframe. Wat dat betreft veel oude wijn in nieuwe zakken

@Jan
De titel is ‘Desktopdaling bevrijdt ambulante werknemer’. Het sleutelbegrip hier is "ambulante werknemer", werknemers die niet altijd op één plek zitten te werken. Die mensen zijn beter af met een laptop. Extra scherm, toetsenbord en muis zorgen voor betere ergonomie. Afhankelijk van het type docking station levert het wel rommelige tot zeer rommelige bureaus op met veel snoeren die niet netjes weg te werken zijn.

Overigens is de laptop hier niet echt een laptop, maar meer een makkelijk te verplaatsen desktop. De ambulante werknemer is met een laptop niet gebonden aan een vaste werkplek, en heeft overal waar hij/zij zit dezelfde gereedschappen en mogelijkheden.

Alles "in de cloud" gooien is ook een optie. De winst hiervan is dat je zelfs niet eens afhankelijk bent van een specifiek stukje hardware (jouw laptop) om je werkt te kunnen doen. Echter, voor veel mensen is dit (nog) een stapje te ver.

Zoals PaVaKe zegt, oude wijn in nieuwe zakken.
Bij mij is mobiliteit gegeven door voor webapplikaties te kiezen het woord cloud is me te trendy voor zoiets.
Het nadeel blijft echter dat je een betrouwbaar internet nodig hebt, dat is hier op het oostenrijkse (niet zo) platte land niet altijd het geval.
Ik zie de werkers met laptops en dockingstations regelmatig stoeien met af en aankoppelen en ook een 17-inch HD notebook blijft behelpen, zet je er een 24-inch scherm naast krijg je weer een gedoe met kabels.
Kortom, het blijft behelpen.

@Jan
Webapplicaties (of cloudapplicaties) zijn afhankelijk van een continue en snelle internetverbinding. Een standalone- laptop doet het ook wel op een trage verbinding.

Laptops en docking stations met grote schermen: ja, het is behelpen, dat ontken ik ook niet. Ik zeg ook niet dat het de perfecte oplossing is. Het is de minst slechte oplossing voor het nieuwe werken, waar de medewerkers niet 40 uur per week achter hetzelfde bureau zitten.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-15T08:46:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.