‘Apple trekt harde streep met iOS 11’

Dit artikel delen:
Apple

Apple gaat voor 32-bit iOS-apps een harde maar nodige streep trekken. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De aankomende elfde versie van iOS lijkt de lat hoger te leggen voor apps op dat mobiele platform. Met ingang van iOS 11 trekt Apple naar verluidt een harde streep in het zand. Voortaan zouden alleen 64-bit apps zijn toegestaan. Hierdoor dreigen zo’n 187.000 apps in de kou te komen staan, meldt onder meer Mashable. Dit aantal komt neer op zo’n acht procent van de ongeveer 2,4 miljoen iOS-apps die er wereldwijd zijn, aldus app-analyticsbedrijf Sensor Tower.

Het eerstkomende iOS 10.3 geeft al een waarschuwing en zet oudere (32-bit) apps al voor de eindgebruiker op een rijtje. Het advies is daarbij om de apps te updaten of om contact op te nemen met de ontwikkelaar indien er geen updates beschikbaar zijn. Het klinkt allemaal wat cru, maar het is wel voor de goede zaak. In veel gevallen gaat het namelijk om verouderde of zelfs verlaten apps. Veel van de getroffen apps hebben hun laatste update medio 2013 gekregen, toen de iPhone 5s als eerste 64-bit iOS-apparaat uitkwam. Oude apps kunnen een securityrisico vormen. Bovendien is het toevoegen van 64-bit support aan een app geen heksentoer. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is een goede zaak. Ontwikkelaars kunnen al 4 jaar lang 32/64-bits apps maken, dus als een app geen ondersteuning biedt voor 64-bits processoren, dan heeft de app al 4 jaar lang geen updates ontvangen. Dat is in deze snelle tijd, waar internetcriminelen niet stil zitten en steeds inventiever worden, een eeuwigheid. Dus alleen al vanuit het oogpunt van veiligheid is dit een goede zaak!

Met de nieuwste XCode Swift maak je standaard 32/64-bits apps, die de mogelijkheden van de nieuwste iPhones en iPads optimaal benutten, maar die ook nog steeds op oudere 32-bits apparaten werken.

Daar ben ik het helemaal mee eens. Sinds de 64 processoren zijn geïnstalleerd en de ontwikkelsoftware ook op 64-bits georiënteerd is, is dit een logische stap.
Er zijn inderdaad veel apps die al geruime tijd niet zijn onderhouden of zijn gehercompileerd met de 64-bits ontwikkelomgevingen.

In de zin van security is het ook zinvol om de oudere apps een extra impuls te geven of zelfs te zoeken naar alternatieven die wel up-to-date zijn. Het is een verantwoordelijkheid van ontwikkelaars de software te onderhouden, helemaal in het geval van betaalde apps.

Een volgende stap zou ook moeten dat er een concrete einddatum wordt gesteld aan de ondersteuning van de 32bits Apps op IOS.

Het voordeel is ook dat alle onderdelen voor 32-bits ondersteuning dan uit IOS kan worden verwijderd. Hierdoor wordt de performance ook weer beter en wordt IOS ook minder kwetsbaar.

Ik koop vaak apps in de Appstore nu gebeurt het regelmatig dat apps na een IOS update niet meer werken nou is mijn vraag of er Europese regelgeving is die de gebruiker enige garantie geeft op het correct blijven werken van gekochte software ik heb inmiddels zo'n €150,- uitgegeven aan software die niet meer werkt na een IOS update en het schijnt zo te zijn dat developers niet verplicht zijn om hun producten te blijven updaten.

Beste B. de Steur,

Jouw verhaal komt niet heel erg geloofwaardig over. Maar laten we je het voordeel van de twijfel geven en ervan uitgaan dat het klopt.

Voordat je het OS van je telefoon, tablet of computer upgrade, moet je zelf uitzoeken of dat geen problemen geeft met de applicaties die je nodig hebt. Weet je dat niet zeker, dan maak je een back-up. Met een iPhone of iPad gaat dat het eenvoudigst met iTunes. Als er iets niet helemaal goed werkt, dan kun je zo weer terug naar een goed werkende situatie.

Het is aan te bevelen dat je je OS altijd up to date houdt, je moet je updates (versienummers achter de punt) goed bijhouden. Voer je upgrades (versienummers voor de punt) met beleid uit. Je kunt upgraden, het moet niet!

Als het je één keer overkomt, dat software niet meer werkt na een iOS upgrade, dan doe je dat geen tweede keer. Toch?

Prima maar het maakt de iphone 5c en alles wat ouder is rijp voor de kliko over een paar maandjes. Want die draaien alleen maar 32 bits. En als alle apps 64 bits zijn kun je hem naast je Windows Phone leggen.

@Ronald
Met de huidige Xcode kun je nog steeds 32/64-bits apps maken. Deze apps zijn misschien geoptimaliseerd voor iOS 11, maar draaien ook nog steeds onder iOS 10 en zelfs 9.

Een iPhone 5 of 5c die het nu nog goed doet met iOS 10 erop, doet het over een jaar waarschijnlijk ook nog goed met iOS 10 erop, ervanuitgaande dat je 'm niet laat vallen of laat verdrinken. De accu gaat waarschijnlijk wat minder worden, maar dat was het dan we zo ongeveer, iOS 10 wordt nooit iOS 11, maar indien er zeer grote bugs in iOS 10 gevonden worden, dan zullen ze nog steeds gepatcht worden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-30T08:30:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.