‘Google’s AMP is goed, verleidelijk en gevaarlijk’

Dit artikel delen:
Google AMP

Google lokt websites met snelle webpagina’s via zijn verleidelijke AMP. Opgepast! Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Google wil het web beter, sneller, gemakkelijker en dus meer gebruikt maken. Een van de vele initiatieven die het hiervoor heeft ontplooit, is AMP: Accelerated Mobile Pages. Dit open source-project is erop gericht om de laadtijd (en daarmee gebruikerservaring) van websites flink te verbeteren. Dit met het oog op mobiele apparaten, in wezen dus smartphones, die tegenwoordig goed zijn voor de bulk van al het webverkeer.

De intentie - en ook technologie - van AMP is goed, lovenswaardig zelfs. Websites, webpagina’s en webapps lijden al te lang aan te veel obesitas. Dit raakt mobiele apparaten het hardst, maar ook op desktops en laptops zijn laadtijd, geheugengebruik, processorbelasting, accuverbruik en gebruikersgeduld te lang misbruikt. AMP belooft een betere webwereld en hanteert daarvoor inperkingen, die dus een keerzijde vormen. Dit in combinatie met Google’s dominante positie betekent dat AMP goed, verleidelijk en ook een tikje gevaarlijk is. Wat vind jij?

Hoe AMP webpagina’s sneller maakt:

7 ways AMP makes your pages fast

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het zoveelste initiatief van Google, maar wanneer websites met twitters bootstrap gemaakt worden gaan 8000 regels kode over het draadje, wordt dan WP gebruikt met slecht gekomprimeerde full HD beelden dan wordt iedere Website traag, zeker wanneer de caches op de server nauwelijks gebruikt worden.
Het klinkt aardig maar zal niet veel brengen.

Sinds februari werkt http://www.itpedia.nl ook met AMP. Dat doen we vooral om beter in Google te worden gevonden. Tot nu toe heeft Google 192 artikelen geïndexeerd en omgezet naar AMP. Het gaat kennelijk stapsgewijs en we hebben dus nog wel even te gaan. De AMP pagina's laden mobiel inderdaad enorm snel maar er kleven ook nadelen aan. AMP heeft een vaste structuur en daarmee raak je dus heel je look&feel; van je lettertype en template kwijt. De herkenbaarheid van ITpedia is een stuk minder. Ook de menustructuur en de zoekfuncties ben je jammergenoeg kwijt. Het lijkt er op dat Google alleen de content laadt en deze zelf laat zien als een van je AMP pagina's wordt aangeroepen. Als je zoals ITpedia wat navigatie op de pagina zelf hebt blijft wel in takt.
Bij het mobiel benaderen van je site buiten Google om, dus rechtstreeks in de browser of via een andere link dan krijg je wel gewoon je eigen site te zien.
We gaan eens kijken waar het naar leidt, anders gooien we het er weer af...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-10T08:24:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.