‘Justitie VS riskeert internationale tech-breuk’

Dit artikel delen:

Justitie in de VS wil de lange arm der wet oprekken; naar internationale data. Riskant! Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De Amerikaanse herkomst van veel hedendaagse ict zorgt voor Amerikaanse grip op de wereld. De omstreden antiterreurwet Patriot Act heeft al gezorgd voor vorderingen door het ministerie van Justitie in de VS, die daarmee ook ‘buitenlandse’ data kon inzien. De trend van cloud computing vergroot het risico van Amerikaanse inzage, vordering en zelfs beslaglegging. Een al jaren lopende rechtszaak over de reikwijdte van de Amerikaans arm der wet lijkt uiteindelijk voor een breuk te gaan zorgen.

Het ministerie van Justitie in de VS verzoekt het Supreme Court om zich te buigen over deze zaak tegen Microsoft. Inzet is toegang tot data die staat opgeslagen op servers van Microsoft in Ierland, vallend onder de Ierse tak van Microsoft. Amerikaanse wetshandhavers hebben die ‘buitenlandse’ e-maildata opgeëist, maar zijn daarbij op weerstand gestuit. Amerikaanse wet en vorderingen zijn niet direct van toepassing op andere landen. Tenminste, dat is in deze juridische strijd de tussenstand nu. In het kader van nationale veiligheid wil Justitie in de VS dit echt anders zien. Het riskeert daarmee wel een internationale breuk qua vertrouwen in en gebruik van technologie. Dit is een zaak van vele miljarden. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vraag me af, als je voor je zelf 'gevoelige' data hebt, ben je dan zo dom om dat wel al dan niet encrypt in de cloud te zetten? Vooral die 'gratis' diensten, voor niets gaat de zon op.

@Arie, ik ga er steeds meer vanuit dat alle data gevoelig is - als ik het wil bewaren is het vast ook wel interessant voor anderen, zeker in landen waar privacy en rechtsbescherming nog slechter verdedigd wordt als in Nederland.
Als nu ook de bescherming dat overheden niet in datacenters op andermans bodem mogen snuffelen wegvalt, is dat misschien eindelijk eens de stimulans voor alternatieve cloudproviders buiten de VS.

In het kader van transparantie van rechtspersonen, overheden en individuele burgers zou het goed zijn wanneer alle informatie in het publieke domein (oa. de krant, radio en tv, de cloud, etc.) voor iedereen beschikbaar zou zijn.

Informatie afschermen, gewenst of ongewenst voor de eigenaar van de informatie, kan altijd. Maar niet in het publieke domein...

De overheid mee laten kijken in het publieke domein mag. Maar dan zonder uitzondering alle overheden, niet alleen de Amerikaanse!

Voor private technologie geldt de oude regel: alleen via de rechter is private informatie te achterhalen.

Wanneer dan ook nog geregeld kan worden dat de ontwikkelaar van InformatieTechnologie NIET de eigenaar kan worden van de door die technologie bewerkte en/of beheerde informatie, ook niet wanneer de eigenaar van de informatie daar in- of expliciet in toestemt, wordt de wereld weer wat overzichtelijker voor gewone gebruikers.

Oohh leuk mogen we dan allemaal Chinese, Russische en Nederlandse Politie die in de VS met dezelfde jurisdictie handhaven ? Dan heb ik er geen bezwaar tegen

Amerikaanse justitie is nogal selectief als het gaat om hun beleid in het buitenland.
E-mails moeten wel ingezien worden maar de belastingontduiking van 117 Miljard per jaar door Amerikaanse bedrijven in Nederland doen ze verder niet moeilijk over.

Niet voor niets dat Microsoft hier tegenin gaat omdat ze hiermee veel klanten kunnen verliezen aan Europese cloud providers. Waar het overigens ook nog maar de vraag is in hoeverre ze daar nu of in de toekomst niet dezelfde inzage in eisen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-10T10:21:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.