‘2017 wordt het jaar van ARM-servers’

ARM-servers zijn al tijden in zicht, maar 2017 brengt ze naar de markt. Alleen net anders. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Servercomputers zijn al jaren voor het leeuwendeel gestandaardiseerd op x64-processors van Intel. In de oorsprong zijn die x86-chips met 64-bit extensies ooit geïntroduceerd en gepionierd door Intel-concurrent AMD. In de praktijk is de servermarkt voor het gros een Intel-markt. AMD is weggezakt en serverprocessors van leveranciers als IBM, HPE en Oracle (voorheen Sun Microsystems) zijn ook afgegleden.

Het energiezuinige ARM-processorplatform is niet alleen aantrekkelijk voor mobiele apparaten zoals smartphones, waar het al de de facto standaard is. ARM-chips zijn ook interessant voor enorme scale-out serveromgevingen, zoals voor distributed computing en (dus) clouds. Microsoft heeft eerder dit jaar zijn eigen processoragnostische serverontwerpen (Project Olympus) onthuld, plus ARM-plannen voor Windows Server en clouddienst Azure. 2017 wordt het jaar van ARM-servers, toch nog. Maar dan dus in grootschalige cloud-datacenters van aanbieders zoals Microsoft. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wordt dat net zoiets als het jaar van de linuxdesktop?

@Jan: je was me voor, dat was precies wat ik dacht toen ik de kop van de discussie zag!

Het jaar 2017 is al over de helft, dus de titel had beter ‘2018 wordt het jaar van ARM-servers’ kunnen zijn! Dat kan een leuke discussie worden, met ‘2017 wordt het jaar van ARM-servers’ is het simpelweg: nee!

Voor bepaalde toepassingen kan het prima. Maar je ziet zelfs dat Linux code opnieuw gecompileerd moet worden voor ARM (geport). Zo ook Windows code. Windows IoT voor ARM is er dan wel, maar veel software laat het toch afweten. En het gaat nou juist om die applicaties ontwikkeld in VIsual Studio of Tomcat, of een Linux ontwikkel-tool, die ook weer voor ARM geoptimaliseerd moet worden.
Net zoals dit de achilleshiel van de Linux Desktop is, zal het ook de Achilles hiel van de ARM-Server worden. Containers op multi-core Intel CPU's, onder Linux of Windows, zullen op Low Voltage ATOM's of op Low Power Xeons het ook goed doen. Uiteindelijk gaat het om ApplicatiePerformancePerWatt. Daarbij, om engiszins met ruimte in een rack goed te schalen zal je al naar iets zoals HP Moonshot moeten (plug-in cartridge met memory en CPU in een chassis). Uiteindelijk is dan een heel chassis een Single Point of Faillure. Je kan dan wel 60 CPU's in een 4U Rack proppen, maar als een power supply het laat afweten, liggen 60 servers er uit....

Intel schermt met patenten op x86 emulatie?
https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/technologie/6039307/5182002/intel-versus-windows-x86-laag-voor-arm.html
Verder zul je als je op arm wilt draaien server apps moeten porten...en dat kost nogal eens veel geld
Zie dan ook niet dat dit dit jaar gaat gebeuren. Maar wellicht wil Microsoft Linux in cloud op Arm brengen... als tegen hanger voor Google en Amazone clouds? Dat is wellicht wel haalbaar.

@Bas Hendriks
Als je ARM in je servers gaat gebruiken, dan draai je native ARM code, en emuleer je bij voorkeur geen x86 / x64 code! Dat gaat MS ook niet doen voor Windows Server en Azure, die gaan op native ARM draaien.

MS heeft Windows al draaien op ARM, kijk maar naar de Windows telefoons en tablets. Dus zoveel moeite zal het niet kosten.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-08T07:44:00.000Z Jasper Bakker