‘Prijsvoordeel hdd erodeert nu snel’

SSD

Ssd’s (solid state disks) worden groter en goedkoper. Het omslagpunt versus hdd’s (hard disk drives) is nabij. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De standaardisatie van de ssd gaat gestaag door. Vroeger waren ssd’s vele malen duurder dan harde schijven (hdd’s) en bovendien ook nog veel krapper qua opslagruimte. Daarnaast lieten de betrouwbaarheid en levensduur van deze vorm van chipopslag nog wel eens te wensen over. De Wet van Moore geldt echter ook voor de productie van flash-geheugenchips, waarbij massaproductie zorgt voor verdere verbetering. Vraag en aanbod jagen elkaar op, wat het prijsniveau drukt.

Het prijsvoordeel van hdd’s ten opzichte van ssd’s staat dus onder toenemende druk. Daarbij wordt ook de capaciteitsvoorsprong steeds kleiner. Zo heeft fabrikant Viking begin juli nieuwe ssd-topmodellen (met SAS-interface) aangekondigd die tot 50TB kunnen opslaan. De prijs is een bescheiden 0,4 dollar per GB, wat bij 50TB wel neerkomt op een forse twintigduizend dollar. Naast deze nieuwe recordhouder zijn er echter vele goedkopere opties met redelijke tot ruime opslagcapaciteit. De hdd komt dit jaar steeds verder in het nauw, niet alleen voor laptops maar ook voor desktops, servers en andere systemen met opslag. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De wet van Moore en voortschreidend inzicht doen hun werk.
Er is ook binnen het Active archive platform een prachtige rol voor flash weggelegd. Kort en goed wordt flash gecombineerd met de opslagvoordelen van tape en SDS(software defined storage)waardoor data eigenaren altijd weten waar hun data staat(GDPR compliance) maar ook nog eens snel bij archiveerde data kunnen komen door een uitgebalanceerd meta data systeem. Efficiënte opslag op tape is behalve goedkoop ook nog eens veilig omdat het een Air-gap creëert en dus hackers buiten de deur houd. Een prachtig platform wat helpt om de data explosie te handelen.

Het voordeel is niet alleen prijs, maar ook voordeel in warmte-ontwikkeling, energie-verbruik,geluidsproductie (geen bewegende onderdelen), storingen (hoewel we nog maar moeten wachten voor de echte grote aantallen de datacenters in worden gefietst). Met name die warmte-ontwikkeling zal de kosten voor koeling doen dalen. En natuurlijk banaal energie-verbruik. Besef dat in grote datacenters soms 1.000.000 disks staan te draaien. Elke cent is er een teveel.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-10T08:06:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.