‘Een goede cto houdt dev-skills in vorm’

Succes

Cto is een functie waar tech-abstractie bij komt kijken. Toch zijn programmeerskills ook nodig. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Chief technology officer (cto) valt te zien als een ‘hogere’ functie waarbij de man of vrouw in kwestie niet bezig is met alledaagse technische details. Toch is kennis, ervaring en kunde op dat ‘lagere’ gebied wel degelijk nuttig voor een cto. Sterker nog: ze zijn eigenlijk gewoon nodig.

Ja, cto’s zijn bezig met architecturen, met technologie in de brede zin, met trends, met de doelen van de business, met de bestuursraad, en zo nog veel meer C-level zaken. Maar uiteindelijk bouwt dat alles voort op T-zaken, dus het is meer dan handig als een cto daar ook kaas van heeft gegeten. Idealiter zou zo’n tech-leidinggevende zelf moeten kunnen programmeren, installeren, configureren, beheren, enzovoorts. Anders dreigt het scenario dat een op T-level onwetende cto zich laat beïnvloeden of zelfs besturen door beter ingewijde non-leidinggevenden die niet per se het benodigde overzicht of de gewenste visie hebben. Technisch inzicht is nodig voor goed technisch leiderschap. Wat vind jij?
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tja, van Werner Vogels (de ultieme CTO) weten we wel dat hij behoorlijk up-to-date is. Mijn bedrijf is te klein om nu echt over CTO te spreken, maar ik blijf wel degelijk bij. In de JavaScript ghetto is het echter wel heel tijdrovend om "bij te blijven". Eindelijk moet je jezelf een aantal vragen kunnen stellen:

Hoe beoordeel je een technologie keuze van een engineer?
Hoe weet je dat de code die geproduceerd wordt geen hoge technologische schuld veroorzaak?
Is het huidige ingeslagen pad toekomst vast?

Als je daar wel grip op hebt hoef je in mijn ogen niet per se zelf code te schrijven om bij te blijven...

Iedere leider, ook de CTO, heeft proces kennis nodig. Een goede leider weet hoe een proces verloopt en welke factoren van invloed zijn op het verloop ervan. Het recept alleen is niet genoeg. De kookkunst van de kok/manager/politicus is bepalend voor de uitkomst van het proces en hoe wij als samenleving eten...

Het kan, het is volgens mij geen must.
Ik ben blij dat onze AMIS CTO op beide fronten acteert. Zijn blogs en artikelen worden veel gelezen en geprezen. Op deze manier blijft er ook connectie met de uitdaging van alledag, naast de verkenning van de (on)mogelijkheden die nieuwe technologie biedt.

Ha ha Henri, het Javascript ghetto? Een no-go area? Of is niet meer de bomen door het javascript bos kunnen zien? Ik denk trouwens dat voor iedere hoge ICT functie, beslissers en management een stevige technische achtergrond noodzakelijk is en zo niet dat men dat ook weet. Nu heeft iedereen verstand van ICT dus veel maakt het niet uit.

Jasper, ik deel de stelling niet. Althans niet zoals jij hem stelt.
Wie zegt dat de CTO in eerste instantie programeur was ?
Wat is precies zijn taak ?
Heeft hij in zijn organisatie nog te maken met developers ?

Vaak worden beslissingen genomen op basis van bestaande of the shelf producten.
Het is dan beter deze producten en vooral hun tegenhangers goed te kennen.

De developers afdeling zit ook niet echt te wachten op een betweter die meent beslissingen over ontwerp te moeten dwarsbomen omdat hij 'de cto' is.

Het hangt er dus maar net van af in welke organisatie de cto werkzaam is en wat zijn kwaliteiten zijn.

Verder is het ook een vaak gemaakte fout de beste techneut te promoveren naar een management functie waardoor persoon in kwestie een doodongelukkige en hopeloze manager wordt.... want ook dat is een vak.

Een cto moet genoeg technische en ook academische vaardigheden bezitten om kritische vragen te kunnen stellen. Alleen dan wordt BS van alle hogere en lagere lagen enigsinds gefilterd. te vaak een techneut gezien die niet verder dan zijn geleerde kunstje kon kijken, maar net zo vaak een hoog-over-manager gezien die je met drie buzzwords en techno powertalk om praat. Je moet verstand van zaken hebben om te weten waar je grenzen zitten en dan vooral vragen durven te stellen ipv 'mee praten op de apen rots', daar gaat het om!

Oh en dan ben ik de glipperige gluiperige glossy marketing BS vanuit 'de markt' even vergeten waartegen een CTO kritisch moet kunnen zijn! Er is geen one size fits all en we zijn ook niet allemaal uniek en speciaal en een special snowflake op alle vlakken. Een CTO moet weten waar specializatie in house of standards extern nodig zijn. Vergeet ook niet de 'markt' zijn ook maar mensen en hebben geen magische toverstaf die alles door maar te betalen weg kan toveren. Je koopt vaak tijdelijk maar je probleem af en het risico van afhankelijkheid en vendor lock ins neemt daarbij toe.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-14T07:56:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.