‘Webapps winnen het nog steeds niet van apps’

De doorbraak van webapps wordt weer wat opgeschort. Komt van uitstel toch afstel? Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Het web heeft de ict-industrie - en de ict-gebruikende wereld - drastisch veranderd. Toch is de langverwachte doorbraak van webapps nog altijd geen werelddominerend feit. Gewone, native apps werden wel gezien als platformgebonden fenomeen van het verleden, of als tussenstap op weg naar de toekomst van webapps. Anno 2017 is die verwachting nog altijd geen realiteit geworden.

Muziekstreamingdienst Spotify laat nu zijn support voor Apple’s webbrowser Safari varen. De webversie van Spotify werkt niet meer op de standaardbrowser van macOS. Het is geen algehele exit van browsers: Spotify-gebruikers kunnen nog gewoon Google’s Chrome, Mozilla’s Firefox, Microsofts Edge en Golden Bricks Opera gebruiken. Daarnaast is er natuurlijk de app te gebruiken, per platform beschikbaar. Een teken aan de wand, deze webapp-actie van Spotify. Een stap terug voor webapps?

Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tja ... misschien zijn sommigen tot de conclusie gekomen dat web-apps misschien niet altijd de handigste oplossing zijn?

De keuze voor een web- of native app hangt volledig af van de benodigde functionaliteit. Als je de sensoren (camera ect.) van je device wilt gebruiken ligt het voor de hand om een native app te ontwikkelen. Als je alleen informatie wilt tonen ligt een webapp weer voor de hand. Dat is immers veel goedkoper. Mijn verwachting is dat beide werelden steeds dichter bij elkaar zullen komen door het gebruik van crossplatform tools en progressive webapps. Wel blijft het voor marketing doeleinde relevant om beide kanalen te benutten. Mijn verwachting is dat die tweezijdige benadering voorlopig nog wel even zal blijven.

Webapps zijn apps die in een browser draaien, en die gebruiken open web standaarden, zoals HTML5, XML. JavaScript en video codecs.

Apps die gebruik maken van Java zijn geen webapps, maar Java apps. En Flash en Silverlight worden momenteel uitgefaseerd, dus die kun je ook van de lijst webapps wegstrepen.

Spotify in de browser is geen webapp. Ze gaan gebruikmaken van een gesloten plugin, welke niet tot een webstandaard behoren. Deze discussie heeft dus een verkeerde stelling.

Verder sluit ik me aan bij PaVaKe.

Zullen we weer echte (integrale) toepassingen gaan automatiseren ipv met apjes te doen alsof ze geschikt zijn voor integrale toepassingen?

In mijn klantenkring zie ik meerdere webtoepassingen. Dat varieert van garagesoftware (een java-webapp) tot lokale software die 100% afhankelijk is van verbinding met een centrale (web)-database.
Het is toch volkomen afhankelijk van de werkwijze, wie steeds op 1 plaats werkt heeft geen webapp nodig voor zijn boekhouding, wie vaker onderweg is kan voordeel halen uit een online boekhouding.
Winnen en verliezen klinkt wat vreemd, vooral als je bedenkt dat "webapps" ook op een lokale intranetserver kunnen draaien.

Een goede ICTer kiest het programma (zo noemden we apps vroeger) dat het beste bij de klant past.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-18T08:07:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.