‘Tech-diploma’s zijn controversiële kwestie’

Certificaat

Ict-certificeringen en -diploma’s zijn nietszeggend en toch ook een barometer. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De grote hack bij de Amerikaanse kredietbeoordelaar Equifax heeft vele interessante aspecten. Naast de hete hangijzers van ict-security, updatebeleid, privacybescherming, afhandeling en aansprakelijkheid is er nog een element opgekomen met brede icr-impact. Namelijk de kwestie van tech-diploma’s en of die wel/niet iets zeggen.

De hack, waarbij financiële details over 143 miljoen mensen zijn gestolen, heeft twee topmensen van Equifax de baan gekost: de cio en de cso/ciso. Laatstgenoemde blijkt volgens sommige critici ‘niet bevoegd’ te zijn geweest, want ze heeft kunst en muziek gestudeerd. Haar cv (inmiddels verdwenen van zakelijk social network LinkedIn) zou geen opleidingen of certificeringen voor ict en ict-security bevatten, wat haar daarmee ongeschikt zou maken voor de functie van cso/ciso.

Op social media en blogs is dit gebrek aan formele opleiding op twee manieren aangegrepen. Enerzijds met bashing en kritiek, anderzijds juist met bijval. Zo dragen nu veel andere it’ers uit dat zij zónder de ‘juiste’ opleiding toch veel hebben bereikt in hun tech-vakgebied. Inzet, ervaring en andere factoren zijn belangrijk. Ict-certificeringen en -diploma’s zijn nietszeggend. Hoewel, ze zijn toch ook een barometer.

Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het onderwijssysteem loopt altijd drie stappen achter op de technologische ontwikkelingen. Met het tempo hoe het nu gaat al helemaal. Sommige schoolverlaters blijken uiteindelijk de beste IT'ers te zijn. Waarom? Omdat zij niet passen in een vakje en meer willen leren dan wat er in de schoolbanken wordt verteld. Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar volgens mij krijgt een mbo-student Systeembeheer nog steeds geen lessen lessen in Linux. En dat terwijl zo'n beetje het hele internet draait op Linux. Dat kan toch niet?

Tja, ik ken idd maar weinig ITers die daadwerkelijk iets kunnen die een IT opleiding hebben gedaan.
Even los dat een moderne HBO opleiding het werkelijk niet haalt bij een MBO opleiding van twintig jaar geleden, krijgen de kandidaten ook nog eens niets nuttigs geleerd.
Beetje dotnet gepriegel, wat MicroSoft gelul en als je geluk hebt kom je er een tegen die eens met Plesk heeft gewerkt maar daar houdt het echt op.
Steeds weer het argument dat hebben ze niet nodig... klopt.. niet voor hun opleiding en niet om wat websitejes bij elkaar te scrummen, maar als je eindelijk vijfentwintig jaar oud bent wil je wellicht ook eens wat meer uitdaging zien dan datgene wat je buurjongetje in zijn vrije tijd voor de slager op de hoek in elkaar heeft gezet.

Zelf ben ik een electronica en luchtvaart achtergrond in de IT gerold (IT opleidingen bestonden er in de jaren 80 nog niet he)
Ik heb wel een rammel certificaten (geen idee welke) omdat dat destijds van mij verlangt werd om aan allerlij JAR-FCL eisen (een soort van ISO9000 voor de luchtvaart) te voldoen maar de nuttige kennis die ik heb moest ik mijzelf eigen maken, net zoals dat bij alle competente ITers het geval is.

Certificaten zijn er alleen maar om het HR mensen makkelijk te maken
en om iemand eruit te kunnen donderstralen omdat hij/zij muziek heeft gestudeerd en geen management (of zoiets)
Certificaten kijken niet naar iemands vaardigheden maar naar iemands vermogen om een examen te overleven.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-27T07:58:00.000Z Jasper Bakker