‘De Fairphone-droom stuit op marktrealiteit’

Dit artikel delen:
Fairphone

Het idee van een modulaire smartphone is goed, maar de marktrealiteit werkt tegen. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Het Nederlandse Fairphone heeft de mooie missie op zich genomen om de wegwerpaard van moderne smartphones tegen te gaan. De gelijknamige toestellen van Fairphone zijn namelijk modulair, zoals de Nederlandse ontwerper en recycler Dave Hakkens al eens had bedacht. Google had toen eenzelfde idee, maar Hakkes wou niet voor Google werken; hij wou de wereld veranderen.

Fairphone heeft hetzelfde idee én heeft dat ook daadwerkelijk ten uitvoer gebracht. Hakkens’ Phonebloks wil de fabrikanten van smartphones (en van componenten) inspireren en aansporen. Google’s Project Ara heeft echt tot toestellen geleid, maar uiteindelijk is dit experiment een jaar geleden ten onder gegaan. Fairphone bestaat nog, en heeft recent een veelbelovende nieuwe cameramodule uitgebracht voor de Fairphone 2.

Alleen is de support voor de eerste generatie afgelopen zomer stopgezet. De reden? Gebrek aan beschikbare componenten, inclusief gebrek aan productiemogelijkheden voor die onderdelen. De belofte van lange termijn support blijkt uiteindelijk een extern afgedwongen houdbaarheid van zo’n vijf jaar te hebben. De markt zit tegen, de droom is voorbij.

Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Fairphone heeft net 6,5 miljoen opgehaald... Misschien is je artikel daardoor niet meer helemaal up-to-date?

Tja, een zelfde probleem met de chip industrie.
Heb je eindelijk een leuk chippie dat je kan toepassen, wordt zo'n fabrikant weer opgegeten door een concurent en is het speeltje niet meer in de handel.
Dit is een van de reden waarom er zo veel richting software defined overgaat.
Toch vreemd, zoveel van die meuk moet toch ook betrekkelijk tot zeer lang mee gaan..... waarom schrijven we onze elektronica over drie jaar af?
Even resumerend, Twee Lenovo laptops hebben het 10 jaar volgehouden voordat ze technische issues begonnen te krijgen, mijn Nokia is ook al ruim 10 jaar oud batterij gaat nu iets minder lang maar is nog steeds ok. mijn auto is al 20 jaar oud doet het ook nog...

Zo'n upgradable phone moet toch zeker wel een optie zijn?

Het wordt vrij lastig als je directe concurrentie 0.3% belasting hoeven te betalen terwijl jezelf de volle mep krijgt. 'Too big to tax' sloopt het hele innovatielandschap waarbij startups tot lopen wild zijn verklaard en alleen nog maar een toekomst lijken te hebben om ooit opgekocht te worden.
Politiek die er niets aan wil doen om zo hun carrière mogelijkheden intact te houden en de gebruikers die meer kwijt zijn aan deze kartel achtige praktijken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-28T08:23:00.000Z Jasper Bakker