‘Patentstrijd Apple-VirnetX is in het algemeen belang’

Patent en copyright

Het rijke Apple gaat in beroep in een slepende patentzaak. Niet om het geld, maar om het grotere goed. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Apple is voor de derde keer als verliezer uit de bus gekomen in een langlopende rechtszaak om patenten. Het gaat noch om zogeheten designpatenten, noch om smartphonerivaal Samsung, waarover ook grote en slepende rechtszaken zijn gevoerd. Nee, het gaat om patenthouder VirnetX, die in 2010 Apple heeft aangeklaagd. Deze Amerikaanse patentverzamelaar, die ook wel een patenttrol wordt genoemd, heeft onder meer octrooien op vpn’s (virtual private networks) en op beveiligde communicatie.

Laatstgenoemde is wat Apple schendt met zijn videochat-app FaceTime en berichtenchat-app iMessage. In het nu geleden verlies moet de iPhone-maker een totaalbedrag van 439,7 miljoen dollar betalen aan VirnetX, die victorie kraait. Voor het grote, machtige en rijke Apple is dat halve miljard geen groot bedrag. Toch gaat het bedrijf van Tim Cook in beroep, omdat het hier om een verstrekkend precedent gaat. Bovendien zijn de patenten in kwestie onlangs onderuit gehaald, wat VirnetX op zijn beurt aanvecht. Er staat veel meer op het spel dan alleen een paar honderd miljoen en Apple’s iOS-apps.

Wat vind jij?
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Alleen de naam al, VirnetX , belooft niet veel goeds. Het nestelt zich als een virus in het netwerk, een luis in de pels.

Als een patenttrol zoals deze VirnetX een patent toegewezen krijgt op iets algemeens als "beveiligde communicatie", dan zal Apple de eerste van vele slachtoffers van dit bedrijf zijn.

Voor de goede orde: VirnetX heeft niks ontdekt, uitgevonden of ontwikkeld, het heeft alleen via de markt / uit failliete boedels wat patenten verzameld met het doel slachtoffers te zoeken en uit te zuigen. Dit zijn parasieten die bestreden moeten worden. Het is gelegaliseerde misdaad. Ze kosten bedrijven die wel dingen maken en uitvinden (Apple, Philips, Microsoft, Google, Samsung, ...) veel geld, ze kosten direct en indirect de samenleving veel geld, ik snap niet dat dit nog toegestaan is en dat Amerikaanse rechters er nog intrappen.

Het amerikaanse patentsysteem is verrot tot op de kern, De EU wil CETA en TTIP. De leiding van het EU patentamt staat al langer zwaar in de kritiek (broccoli). Hoe korrupt zijn de politici van vandaag eigenlijk? Op iedere EU-parlementarier zijn er 40 lobbyisten, EU-richtlijnen worden grootdeels door deze lobbyisten geschreven.
Dit probleem, patenttrollen, is op weg globaal te worden.

Beide partijen zijn geen lieverdjes wat patent trollen betreft en maken maximaal misbruik van de huidige gemankeerde wetgeving. Apple moet ook niet zeuren om dat wisselgeld want per jaar ontduiken ze voor miljarden aan belasting dankzij een corrupt Nederlands belastingsysteem.

Het Amerikaanse patentsysteem is inderdaad rot tot op het bot. Grote producenten en uitvinders Qualcomm, Google, Apple en Samsung spelen daar allemaal spelletjes om zoveel mogelijk geld te vangen en zo weinig mogelijk te betalen. VirnetX is geen uitvinder noch een producent, het heeft toevallig wat patenten bemachtigd, en parasiteert de echte uitvinders. Na Apple is vast Samsung of Google aan de beurt. Mijn advies: VirnetX bestrijden met DDT / Round Up / AA / ..., rechters zouden zich niet bezig moeten houden met VirnetX. De "echte" patentzaken tussen echte bedrijven die vernieuwen en innoveren, zoals Apple en Samsung, zijn al schimmig genoeg, er is geen behoefte aan een overtreffende trap zonder enig nut.

Apple is een bedrijf dat vernieuwt en innoveert en produceert. Het leeft van de verkoop van producten en diensten. VirnetX doet niks van dat alles, en probeert rijk te worden over de ruggen van anderen. VirnetX is een trol, Apple niet.

De regelgeving van belastingparadijzen, waar Nederland er helaas ook één van is, is op z'n minst bedenkelijk. Maar dat staat helemaal buiten de patenttrol discussie, dat is hier totaal irrelevant.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-27T07:57:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.