‘ITIL is hard aan modernisering toe’

Dit artikel delen:

Ict-beheerraamwerk ITIL is een krachtig middel, maar mist aansluiting met moderne tijden. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Niet alles dat met ict te maken heeft, moet in hoog tempo mee-ontwikkelen met de nieuwste tech-trends. Toch is ITIL (Information Technology Infrastructure Library) nu echt wel toe aan een update. De huidige versie stamt namelijk uit 2007 en is in 2011 nog bijgewerkt. Sindsdien zijn er echter flinke veranderingen in de ict-wereld gekomen, die ook hun weerslag hebben op beheer.

Denk aan cloud (public, private en hybrid), Agile development, DevOps, continous delivery, bimodal it, organisatiebrede securitymonitoring, fast failing, consumerization, et cetera. ITIL is daarmee niet meteen overbodig of achterhaald, maar voor grotere relevantie behoeft het wel modernisering. Een goed raamwerk kan net zoals vooruitziende wetgeving valide blijven zonder dat het zich verliest in details, die immers tijd- of technologiegebonden kunnen zijn. ITIL is toe aan moderne it-methodes.

Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik kijk hier, gezien de hausse aan IT debacles bij overheid en bedrijfsleven, met enige verbazing tegen aan. Nog steeds is het mijn bescheiden ervaren dat de organisaties en IT professionals met van alles en nog wat bezig zijn maar vooral de meest basale voorwaarden en implementaties van Itil klaarblijkelijk zijn vergeten. Ga eerst daar maar eens echt mee aan de slag en kom dan eens aan met het gegeven dat ITIL aan modernisering toe zou zijn.

Wat ik me overigens wel kan voorstellen is dat er in de loop van de tijd, sinds 'day one' van ITIL, er disciplines zijn bijgekomen. Maar was het nou niet gewoon de bedoeling dat ITIL een 'Living Entity' zou moeten zijn waarbij men gewoon in staat moet zijn deze uitbreidingen toe te voegen en te onderhouden?

ITIL zelf loopt niet achter. Wel de implementatie daarvan bij vele bedrijven. Zeker omdat we zoals nu hybride cloud omgevingen omarmen. Dan is het noodzakelijk om de huidige ITIL processen te herzien en uit te breiden. In mijn werkveld zie dat ITIL springlevend is dankzij de cloud! Een ideaal raamwerk om controle over nieuwe cloud services tegen het licht te houden. Daarom is er binnen IT Service Management nu een aanvullend vakgebied aan het ontstaan: Cloud Service Management.

Vandaag een heel inspirerend gesprek gehad met iemand die midden in deze verandering opereert en die mij uitlegde hoe deze wereld van frameworks, examens, content creatie en accreditatie in elkaar steekt en wie de spelers hierin zijn en welke spelers de bal hebben laten liggen zodat er een vacuum is ontstaan waar deze discussie feitelijk over gaat.

Het is niet mijn beurt om me hierover uit te spreken, maar als je benieuwd bent hoe de toekomst van ITIL en ecosysteem eruit komt te zien het komende jaar en daar iets mee wil, neem dan contact met mij op.

Er komen mooie veranderingen aan!

moderniseren, automatiseren, innoveren, inspireren. Zoveel werkvormen, zoveel jargon. Zoveel mensen, zoveel meningen. Over hoe de wereld in elkaar steekt bijvoorbeeld. Of een leuke combi van cloud, itil, nonsens creatie of wat was het nou ? en dan natuurlijk agile en services, altijd prijs. Refereren naar je eigen eerdere publicaties is niet voldoende meer. Tegenwoordig moeten ook nog naar die ego stokpaardjes promotie seminairs van de renes of henris.

@ Jurian, exact mijn idee .... eens! :O)
@ Henri
Als ze het maar weer niet te idioot ingewikkeld maken ben ik natuurlijk zeer benieuwd.

@dino

ja juist, boerenverstand denken is weg en overgenomen door bull-shit bingo rijpe jargon praters

ITIL is een framework rondom processen en daarbinnen het sturen op parameters als service window, beschikbaarheid, prestaties (van het proces), oplostijden, SLA’s, etc. De meeste ITIL consultants hanteren als uitgangspunt dat het proces en technologie losgekoppeld dient zijn. Vanuit dat perspectief is er geen probleem – cloud of niet – het maakt allemaal niet uit.

Aan de andere kant – als je de prestaties van een team gaat meten op basis van (bijvoorbeeld) de oplostijd van een verstoring, dan heb ik zo mijn twijfels over het nut van die ontkoppeling. Hoe kun je nou een SLA bepalen voor een team van mensen zonder te weten/begrijpen wat die mensen daarvoor moeten doen (lees: het achterliggende onderwerp van de SLA)?

Dat staat dan weer los van het perspectief van de teams die dagelijks een bijdrage leveren aan de uitvoering van een of meerdere bedrijfsprocessen. Hun perspectief is datgene wat er op het scherm gebeurd: is dat juist en is dat snel genoeg. En voor zover dat niet zo is, wanneer is het opgelost?

Dit perspectief is zelden of nooit een onderdeel van de SLA’s – tis te eggen – ik heb het nog niet meegemaakt. Zeker in grotere organisaties met een cloud-only policy lijkt me dit eigenlijk het enige perspectief wat nog relevant is; de rest is slechts een afgeleide...

:-)

Will, de discussie gaat over dat ITIL ouderwets is passé is. De ontwikkeling van ITIL heeft te lang stilgelegen waardoor het eco systeem hier ook schade van ondervind. Daarnaast zijn zaken als agile / scrum / lean / continuously delivery / DevOps / Cloud enorm groot geworden waar ITIL niet naadloos op aan kan sluiten wat het gat alleen maar groter maakt.

Gelukkig is de enterprise vaak geen fast moving target. Maar "men" zit wel te wachten op vernieuwing op dit vlak. Deze komt er als een BRP al jaren aan.... Maar nu lijkt er echt beweging in te komen. Wordt dus vervolgd :-)

Henri - Agile/scrum/lean/cloud/etc - zijn allemaal activiteiten gebundeld in processen.
Ook die acitiviteiten en processen worden zelden of nooit aangestuurd op basis van datgene wat er op een scherm gebeurd als de zaak in productie staat.

Een agile/scrum team en een DevOps team leveren en beheren bepaalde functies van een of meer applicaties. Terwijl een IT-Ops team (vaak met ITIL als basis) weer anders wordt gemeten en beoordeeld.

Kortom - allemaal de dingen die je noemt werken beter omdat ze gemaakt zijn voor een bepaald hokje.
Afstemming tussen hokjes/teams gebeurd dan weer in de vorm van processen, procedures en regels....

En daar zit het echt probleem - de hokjes mentaliteit en bijbehorende afkadering (doorschuiven?) van verantwoordelijkheden; de rest, waaronder ook BRK, ITIL, Agile, dat zijn allemaal afgeleides!

:-)

Het gaat niet zozeer om modernisering van ITIL maar welk maturity level de proces inrichting heeft bereikt. Neem bijvoorbeeld de CMMI Maturity levels. Als je het Change proces op level Optimizing hebt ingericht kom je een heel eind.
Neemt niet weg dat Time to Market voor steeds meer IT Services steeds korter wordt dus mogelijk een nieuw ITIL proces dat de 3 lifecycles Design, Transition, Operations supersnel doorloopt. (Agile Service Management met Scrum)

@Will: afgaande op jouw laatste zin is er nog niet veel veranderd blijkbaar. Mijn eerste kennismaking met ITIL dateert van eind jaren 90. Een bouwwerk als ITIL kun je op 2 manieren zien:
1) om de klanten te helpen, klant weet wat hij kan verwachten en waar hij aan toe is
2) om je achter te verschuilen.

Ik stam nog uit de tijd dat ik een helpdesk kon bellen die je konden en mochten helpen, en waar je meteen geholpen werd. Nu moet ik een ticket inleggen, waarin ik mijn verhaal zo goed mogelijk moet proberen op te schrijven zodat de andere kant het ook snapt. Dan wordt er, conform de SLA, binnen 4 uur gereageerd door iemand die geen idee heeft waarover ik het heb en dus (via dat zelfde ticketsysteem) wedervragen gaat stellen. Dit is aan het eind van de dag, dus ik kan pas de volgende ochtend weer antwoorden. Vervolgens gaan de 4 uur weer in, om tot de conclusie te komen dat het probleem niet door de eerste lijn opgelost kan worden , maar doorgezet moet worden naar de 2e lijn enz enz enz......

Om nog maar te zwijgen van de helpdesk waar de 1e lijn binnen 6 minuten de klant moest kunnen helpen, anders moest het doorgezet worden naar de 2e lijn

Te vaak merk ik nu nog steeds dat dit soort processen geoptimaliseerd zijn voor de kant van de leverancier, waarbij van alles gemeten kan worden om managers te bevredigen met mooie grafiekjes enzo.

Maar om nu te zeggen dat ik me als klant daarmee geholpen voel .... nee, niet echt.

Een library van (waar was ik gebleven) activeren, maturiseren, cmmiezeren, matureren, timetomarketen, presteren, discussieren.

Er word gedreigd met wordt vervolgd.
Ook dat nog en tis al zo vroeg donker.

Passend antwoord van Axelos op deze discussie: 'We announce an update of ITIL in 2018'. The core elements of ITIL will remain. The update will include practical guidance on how ITIL is adopted in conjunction with practices such as DevOps, Agile and Lean. This will be a community-led initiative'. Voor meer informatie, kijk op axelos.com
Zouden ze wereldwijd de Computable discussies bijhouden of was het hun eigen initiatief?

Mooi al die discussies over ITIL, Scrum, Canban, Competenties en dat soort methodieken dan wel flauwekul.
Wat ik mis is de discussie over oldschool vakmanschap...
Waar is toch de tijd dat een ervaren ICTer werkelijk snapte wat hij deed en niet in paniek raakte als de webinterface ineens niet meer werkt.

"Wat ik mis is de discussie over oldschool vakmanschap..."

Er zijn anders al zat artikelen geweest over ict legacy en andere innovatie remmers ;-)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-30T08:36:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.