Legacy is remmende factor of broodnodig

Dit artikel delen:

De SaaS-diensten schieten uit de grond en het is praktisch niet meer mogelijk bepaalde nieuwe software als stand-alone-product aan te schaffen. Ideaal, want je hebt altijd de nieuwste versie en eventuele bugs zijn als het goed is snel verholpen. Aan de andere kant: hoe zit het met die persoon die zo'n product praktisch nooit nodig heeft?

Maar legacy-software gaat natuurlijk veel verder dan de Adobe- of Microsoft Office-pakketten. Veel specialistische software is niet zomaar om te zetten of het heeft technisch weinig zin nieuwe software te bouwen.

Afgelopen week keken verscheidene Computable-experts op totaal verschillende wijze naar legacy en innovatie. Wat vind jij, is legacy een remmende factor of moet het niet te snel met het badwater weggegooid worden?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is mij altijd een klein beetje een raadsel gebleven hoe het toch komt dat 'legacy' door de commerciele partijen toch altijd buiten beschouwing is gelaten in averschillende IT trajecten. Immers, men kan zich gewoon instellen dat, vooral bij grotere, trajecten er altijd wel legacy zal zijn die deel uit zal maken van een traject op project.

Ik ken verschillende voorbeelde waar het inderdaad niet zo zinvol is zeer veel te investeren in een 'ooit' geproduceerd stukje software of techniek vanuit een simpel rekenmodelletje bezien. Niettemin zul je altijd wel op moeten blijven letten dat het niet een belemmerende of remmende factor word bij migraties.

Saas e.d. hoeven natuurlijk niet overal een antwoord op te bedenken als 'dienst' daar dit soms gewoon niet mogelijk is. Fact of life zou ik zeggen.

Het jammere is dat alle legacy over één kam geschoren wordt. Kijk bijv. eens naar de grote complexe apparaten die in regio Eindhoven gemaakt worden (röntgen systemen, MRI systemen, wafer steppers etc), dan praat je over apparaten met vaak op maat gemaakte hardware (zeker in het verleden) en dito software.
Gezien de economische waarde van zulke apparaten, kan het een bewuste keuze zijn om legacy in leven te houden. Het "even" vervangen is een kostbare aangelegenheid, niet alleen vanwege de software, maar ook vanwege validatie (voor medische producten), de installed base (die apparaten staan wereldwijd, en kan/mag alleen door gespecialiseerde monteurs gedaan worden) en de verwachte uptime van zo'n product (een wafer stepper moet het liefst non-stop draaien).

Neem daarbij ook nog eens de onderhoudsverplichtingen die bij medische apparaten komt kijken, dan is het onderhouden van een 15 jaar oud systeem gebaseerd op windows NT misschien helemaal zo gek nog niet

Het problemen van 30-40 jaar geleden komen nog voor en komen ook weer terug! Er zijn (complexe) primaire processen die nog steeds werken en ook in de toekomst blijven werken. De maatwerk ICT oplossingen die hiervoor zijn ontwikkeld maken integraal onderdeel van dit proces en behoeven niet vervangen te worden. Veel software heeft een steeds kortere levensduur en is dus niet geschikt voor ondersteuning van deze processen. IoT wordt als containerbegrip gezien als een nieuwe marketingkans voor de software industrie. Dan moeten, behalve de beveiligingsproblemen, ook de onderhoudsproblemen worden opgelost. Hardware IoT moet bv 20 of 30 jaar meegaan en onderhouden worden. De levensduur van een energiecentrale is nu eenmaal 'iets' langer dan van een smartphone. De integratie van Iot in de primaire processen zal dus zeker invloed hebben op de ICT-ondersteuning. Een uitdaging en een kans op 'betere' software!

Dat legacy als schier onoverkomelijk probleem nog steeds op de kaart staat bewijst alleen maar dat de markt nog steeds in afwachting is van een 5GL, als combinatie van SOA (de oude belofte) en beslissingstabellen (de nieuwe belofte). En dat komt pas van de grond als het denken in processen (BPMN) en regels (DMN) volledig wordt losgelaten.

zo is dat Jack, en Nirvana (ZEN) als het denken helemaal wordt losgelaten.

Ik heb een bedrijf en doe de administratie op een Windows XP desktop. Op dit systeem staat op MS Office en een boekhoudpakket. Niets op deze computer wordt meer ondersteund. Echter: het werkt al 12 jaar naar tevredenheid. Desktop hangt uiteraard niet aan internet. Uiteraard heb ik in deze jaren ook de nodige laptops gehad. Iedere nieuwe aanschaf ging gepaard met verslechtering. Het OS wordt steeds minder lang ondersteund. Microsoft ziet de gebruikers vooral als melkkoetje.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-01T08:00:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.