Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Innovatie verdrijft legacy uit het speelveld

Legacy vormt een remmende factor voor innovatie in de it-sector. De nieuwe generatie it’ers staat veel dichter bij de business en de gebruikte applicaties dan de traditionele it’er. Bovendien consumeert de nieuwe it’er technologie op een ander niveau. Zoals wij een brood kopen, kopen zij capaciteit in de cloud.

Moderne applicaties in de cloud zijn web-based en kunnen middels software-defined technologie gemakkelijk opschalen en migreren naar een andere omgeving; een harde vereiste in moderne enterprises waar de it-afdeling een korte time-to-market moet realiseren. Deze ontwikkelingen zorgen dat we binnen zeven tot acht jaar niet meer over legacy zullen praten. Toch is kennis over legacy-omgevingen voor de nieuwe generatie op dit moment nog een noodzakelijk kwaad.

Onvervangbaar object?

Legacy-systemen oefenen druk uit op de nieuwe generatie it’ers, die ook gewend is aan snelheid en flexibiliteit, om kennis te vergaren over de werking van legacy-technologie. Veel organisaties leunen nog op het gebruik van legacy-applicaties, zoals crm-systemen of grote databases. Migratie van deze applicaties naar web-based omgevingen is vaak niet mogelijk door een te hoge cost of migration of code die niet geschikt is voor web-based technologie. Ook ontbreekt vaak de noodzaak om te veranderen, omdat de applicaties bijvoorbeeld niet worden gebruikt door eindklanten of leveranciers.

Naar schatting kan 75 procent van de applicaties migreren naar web-based applicaties, waar 25 procent van de applicaties afhankelijk blijft van legacy-omgevingen. Dit resulteert voor organisaties in een gebrek aan snelheid en flexibiliteit bij het aanbieden van diensten. Juist vanwege deze gebreken moeten organisaties innoveren en daarbij moderne technologie in gebruik nemen die flexibiliteit, schaalbaarheid en snelheid garanderen.

Niet te stoppen

In de huidige tijd staan de eindgebruiker en de user experience centraal. Een ontevreden klant is een verloren klant. Het is daarom noodzakelijk in te spelen op de vraag vanuit de markt en diensten daarop aan te passen. Een nieuwe dienst of zelfs een marketingcampagne moet binnen korte tijd uitgerold kunnen worden en soepel opereren. Dit geldt ook intern, waar steeds meer medewerkers met meer devices gebruik maken van interne diensten. Ook deze diensten zullen de toename in gebruik moeten aankunnen

Legacy-omgevingen worden door het gebrek aan elasticiteit op termijn te duur om te onderhouden, waardoor verandering noodzakelijk wordt. Bedrijven worden gedwongen om te migreren. Dit zal resulteren in organisaties die legacy-applicaties gaan opdoeken. Zo realiseren organisaties op termijn een verlaging van kosten, toename in snelheid, flexibiliteit en de mogelijkheid beter in te spelen op de vraag vanuit de markt. 

Software-defined

Om te zeggen dat legacy-technologie op korte tot middellange termijn verdwijnt is wellicht voorbarig. Deze technologie zal nodig blijven om bepaalde omgevingen en applicaties te blijven ondersteunen, net zoals de elektrische auto de dieselauto ook niet op korte termijn volledig zal vervangen. De it-sector zal de komende jaren echter wel de migratie van hardware-based appliances naar software-defined technologie inzetten, omdat deze nu eenmaal enorme voordelen van flexibiliteit, schaalbaarheid, integratie met verschillende eco-systemen en vooral het vermijden van lock-in met zich meebrengt.

De intelligentie van de hardware zal in de software gaan zitten. Vergelijk het met het vroegere kompas, rekenmachine en telefoon. Deze toepassingen zijn inmiddels allemaal verwerkt in de software van de smartphone in onze broekzak. Hardware wordt ondersteunende technologie om de niet te stoppen kracht van innovatie te ondersteunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

De innovatie van vandaag is de legacy van morgen. Dat is nog nooit anders geweest.
De grootste truc was, is en blijft het helder hebben van business rules en processen en te beschikken over software hulpmiddelen die snelle implementatie daarvan mogelijk maken.

"Migratie van deze applicaties naar web-based omgevingen is vaak niet mogelijk door een te hoge cost of migration of code die niet geschikt is voor web-based technologie. "

Dit is een van de redenen dat organisaties RAD platformen omarmen waarmee ze kunnen inspelen op de vraag om sneller te innoveren en het vervangen van legacy,

Door gebruik te maken van een high-productivity platform, creëren organisaties nieuwe mogelijkheden op een strategisch en concurrerend niveau. Het stelt organisaties in staat mee te doen in ’the digital age' dat draait om snelheid en verwachtingen van klanten, omdat high-productivity platforms een zeer snelle time-to-market hebben voor business, web- en mobile applications. Het werpt een volledig nieuw licht op gebieden zoals innovatie, legacy vervanging en de alignment van de business en IT.

De verwachting van Gartner in 2017 was dat in 2020 50% van de business applicaties op RAD/HPaPaaS platformen worden ontwikkeld zoals Betty Blocks. Wat weer aansluit bij de schatting kan 75 procent van de applicaties migreren naar web-based applicaties.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-24T10:26:00.000Z Dirk Marichal
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.