Spionageangst

Dit artikel delen:
Aanval

De Nederlandse overheid stopt met het gebruik van de anti-virus-software van Kaspersky Lab, schreef Computable deze week. Twee dagen later kopte deze site: Inlichtingendiensten bang voor Chinese sabotage C2000. Is deze angst terecht of moet de overheid gewoon betere ict’ers in dienst nemen die software en hardware goed kunnen doorlichten?

Er is vrijwel geen elektronica te vinden waar niet een stukje Chinese makelij inzit en dat vinden de AIVD en MIVD niet zo fijn. Het tv-programma Zembla kwam er dan ook achter dat de inlichtingendiensten bezwaren hebben tegen de betrokkenheid van een Chinese partij bij de bouw van het C2000-netwerk. De diensten vrezen voor sabotage.

Een vergelijkbare angst is er vanuit de regering voor beveiligingssoftware van Kaspersky Lab. Kaspersky verhuist zelfs naar Zwitserland om weer vertrouwen te winnen. Wellicht toch too late. Toch wil het ministerie van Justitie en Veiligheid gebruik van de software 'heroverwegen' als de omstandigheden die tot de boycot leidden, veranderd zijn.

Wat is volgens u een oplossing om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is ordinaire bangmakerij om politiek beleid te verkopen.

De AVID en MIVD moeten ook niet mauwen want ze zijn min of meer een knechten van de Amerikaanse inlichtingen diensten. U weet wel. Van die mensen die denken dat waterboarden werkt of dat het bombarderen van een trouwerij met een drone slim is.

Volkomen met je eens John. Ze gillen moord en brand maar staan een Chinese dochter in Duitsland wel toe een deel van het onderhoud van c2000 te gunnen. Het kan werkelijk gekker ....

Volgens mij is de oplossing dat de overheid vrije opensource software zou moeten gebruiken. Dan kan precies worden gecontroleerd wat de software doet. Vrije software licenties benadrukken de vrijheid van de gebruiker, in plaats van dat ze de vrijheden van de gebruiker beperken.
Zie ook: http://janvlug.org/blog/uitfasering-kaspersky-bij-de-rijksoverheid/

En wanneer leren we eindelijk af om te denken in hokjes?
Russen - slecht
Chinezen - slecht
Amerikanen - goed
Nederlanders - Fantastisch!

Zo toch? Of toch niet?

@Jan Vlug... maken we dan het kat en muis spel tussen virus makers en antivirus software niet heel makkelijk voor de virus makers?
Die hebben met open source inzicht waar wel en niet op gescand wordt, waardoor het makkelijker wordt om moeilijk te detecteren virussen en malware te schrijven ...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-17T07:51:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.