Wozniak gelooft niet in kunstmatige intelligentie

Verschillende bekende mensen wonden zich de afgelopen tijd op over kunstmatige intelligentie (arificial intelligence, ai)). Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, sprak onlangs in Brussel zijn zorgen uit over onder andere Facebook en Google, maar ook over de staat van kunstmatige intelligentie: hij gelooft in het kunstmatige van ai, maar niet in het intelligente. Heeft hij een punt?

Wozniak zegt onder andere dat het bij 'artificiële intelligentie' vooral gaat over snelle dataverwerking, maar dat het geen intelligentie is zoals het menselijk brein. 'Wat wij ai noemen, is zo zwak', citeert de VRT hem.

Ook denkt hij niet dat robotisering zal zorgen voor het verlies van banen. Hij vergelijkt het met honderd jaar geleden toen machines het mogelijk maakten om goedkope kleding te maken. 'Banen veranderen, maar zullen nooit verdwijnen'.

Heeft Wozniak een punt met betrekking tot kunstmatige intelligentie?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je hebt futuristen zoals een Ray Kurzweil die menen dat de mens rijp is om samen te smelten met machines en je bewustzijn in de cloud gezet kan gaan worden in de nabije toekomst. Dat zou de scheidslijn tussen AI en mensen wel heel erg dun maken.
Denk alleen niet dat de meeste mensen daar op zitten te wachten al was het maar omdat ze bedrijven zoals een Google niet vertrouwen. Al was het maar met welke andere plannen ze nog meer bezig zijn: https://www.theverge.com/2018/5/17/17344250/google-x-selfish-ledger-video-data-privacy

Het geblabber over KI toont steeds weer dat veel ICTers niet zoveel kaas gegeten hebben van biologie.

Hoe intelligent is een entiteit waar je elektriciteit aan toe voegen en die vervolgens een programma van derden uitvoert?

Ray Kurzweil is een wetenschapper, maar ook een dromer, hij roept al decennia dat AI er bijna is.

Op dit moment moeten computers het nog hebben van hun grote opslagcapaciteit en rekenkracht. Doe er wat statistiek bij en wat patroonherkenning, en voeg vervolgens nog meer data toe, bepaal meer statistieken, vind wat correlaties, gooi er een hidden Markov model tegenaan, en het resultaat kan best slim lijken.

Computers kunnen wel zelf een taal bedenken, als je ze daar de opdracht toe geeft:
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/twee-computers-bedenken-eigen-geheime-taal-en-niemand-weet-hoe~b0af32cd7/

Maar of een computer ooit een bewustzijn krijgt, daar twijfel ik aan. Als je Terminator mag geloven, loopt het slecht voor ons af als dat echt gaat gebeuren...

Zolang Google nog zo dom is om Duplex op een totaal verkeerde manier te tonen aan het publiek maak ik me weinig zorgen over kunstmatige intelligentie. Wozniak is een heerlijke denker en doener die in mijn ogen veel krediet verdiend en ben het in deze roerend met hem eens.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-18T08:05:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.