Alles beïnvloeden, een lesje van Murdoch

televisie

Alle Engelssprekende landen beïnvloeden met een media-imperium. Is Fox News een arm van het Witte Huis van Trump of is het andersom? Je zou kunnen stellen dat Rupert Murdochs media-imperium alles omdraait en het Witte Huis slechts een van de tools is om de wereld te beheersen.

Vergeet alle complottheorieën met Bilderberggroepen en wat al niet meer, wil je echte invloed, dan beheers je alle belangrijke mediakanalen. Dat fixte Rupert Murdoch toen hij een klein regionaal Australisch krantje van zijn vader erfde. Gewoon met papier en kabeltelevisie bouwde hij een wereldomvattend netwerk van verschillende platformen waarbij precies die mensen aan het woord kwamen die Murdoch aan het woord wilde laten om zijn wil te dienen. Hoe dat verder allemaal in elkaar steekt, heeft de New York Times in een groot epos samengevat.

Uiteindelijk was het ook weer een ander - voorheen papieren - nieuwsmedium dat het hele web rond Murdoch ontrafelde, namelijk de NY Times. Laat dit zien dat wij constant reageren op de individuele pixels zonder het hele plaatje te zien? We schreeuwen moord en brand over de Facebooks en Googles van deze wereld, maar op die manier laten we ons het zicht ontnemen op het grote geheel.

Machtswellusteling Murdoch, welke lessen vallen te trekken uit het verhaal achter deze man voor onze verdere digitale toekomst?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Rare manier van humor. De ene nepnieuws-fabriek die een andere nepnieuws-fabriek verwijten maakt? Het is allebei drie keer niets. Ondertussen kun je de NOS of BBC ook al niet meer vertrouwen want die doen inmiddels net zo hard mee. Terwijl Google, Twitter en Facebook inmiddels alles censureren wat hen niet uit komt.

Welcome to the Brave new World!

@Johan Dat is inmiddels wel de tactiek geworden, bij kritiek op de ene nieuwsbron meteen naar de andere wijzen. Ik lees ook de twitterhordes en heb inmiddels de afkorting MSM ontdekt: main stream media.
Waarschijnlijk zit Soros er ook nog achter! Ik denk dat de NOS en BBC niet te vergelijken zijn met een mediaconcern als dat van Murdochs. Het is een machtig concern met een uitgesproken politiek boodschap. Fox, enkele hele grote britse kranten. Hij heeft zowel een rol gespeeld bij het verkiezen van Trump als het stemming maken rond de Brexit en de EU. Het is ook lastig wat nu waarheid is en wat een overwogen opinie. Maar om overwogen gaat het al lang niet meer om, er zijn krachten die er genoegen in scheppen of belang bij hebben om tweespalt te zaaien en mensen uit elkaar te spelen. De kracht van de herhaling.

In Amerika heb je de Breitbart maar wij hebben ook al sites gekregen die stemming maken tot doel verheven hebbem, tpo.nl, dds, de voice of europe. En het trekt een publiek aan dat er heilig in gelooft. Het heeft iets deprimerends. Een groep van hele ontvevreden boze mensen.

Met de manier waarop mensen nu nieuws tot zich nemen (internet, sociale media) ontkomt niemand er meer aan daarvan gebruik te maken. Denk er geen politieke partij is daar niet over nadenkt, hoe pluggen wij onze boodschap. Het geldt voor iedereen die iets moet van een ander. Wat je ook moet verkopen, een product of een boodschap. Murdoch is daar heel machtig in.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-04T08:07:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.