Eerste commerciële 5G-netwerk in Nederland, wanneer?

5G

Het hangt al jaren in de lucht: 5G. Dit keer niet slechts een incrementele snelheidsverhoging en latency-verlaging maar meer, zoals carrier aggregation. Zuid-Korea is het eerste land met een commercieel 5G-netwerk. Wanneer is het de beurt aan Nederland?

Ook providers in Nederland zijn al lange tijd bezig met het testen van 5G. KPN was de eerste, inmiddels alweer drie jaar geleden. Het belangrijkste verschil met 4G en alle incrementele tussenversies is dat er werkelijk nieuwe technologie wordt gebruikt om het apparaat met de zendmast te verbinden. Maar de belangrijkste troef van 5G is dat het in de toekomst moet zorgen voor een zeer lage latency, waardoor apparaten met elkaar min of meer realtime kunnen babbelen.

Overigens is carrier aggregation ook mogelijk bij 4G, maar bij 5G is het niet alleen om snelheid toe te laten nemen, maar ook om tijdens grote drukte de hele capaciteit van een zendmast te gebruiken.

Voordat we zover zijn, is Zuid-Korea dus het eerste land met de eerste versie van dit systeem. In de VS zijn ook al enkele steden waar 5G in de lucht zit en in Nederland wordt getest bij Loppersum met 5G, tot aan sprekende brillen met 5G toe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom wordt in dit artikel niet besproken of vermeld dat die 5G al in veel landen een ernstig gevaar voor de gezondheid vormt? zie pdf: https://www.jrseco.com/wp-content/uploads/2017-08_EU_5G_Appeal_10_August_2017.pdf , waarin: "The EUROPA EM-EMF Guideline 2016 states that ”there is strong evidence that long-term exposure to certain EMF's is a risk factor for diseases such as certain cancers, Alzheimer's disease, and male infertility...Common EHS (electromagnetic hypersensitivity) symptoms include headaches, concentrationdifficulties, sleep problems, depression, lack of energy, fatigue, and flu-like symptoms.”

De technische voordelen en economische perspectieven lonken, dat is duidelijk.

In het vervolg van mijn promotie-onderzoek (naar energietransitie) heb ik nader gekeken naar 5g (en 6g, 7g) en mij zijn enkele zaken opgevallen.

In correspondenties met Berec, Telstra, Vodafone-Ziggo,TNO, Kennisplatform, ICNIRP, Antenneraad, B&W van Maastricht, Partij voor de Dieren werd de Paard van Troje status duidelijk.

Oordeel zelf, door deze correspondentie te lezen op http://tinyurl.com/y5ryq5gy

Ik heb ook niet echt de indruk dat betere communicatie het doel is van 5G.
Heb net zo min de indruk dat iemand erop zit te wachten.
Beetje als met IoT... hoop poeha hoop gezwets en veel marketeers die staan te koketteren met een product
waar buiten een paar hobbieisten werkelijk niemand op zit te wachten.

In mijn tijd was de discussie dat beeldschermwerk zou lijden tot allerlei ziektebeelden (zelf abortus), veel studies geweest en uiteindelijk niets bewezen.
Roken, drinken, te veel te vet eten en een berg andere ongezonde gewoontes brengen meer schade.
Neemt niet weg dat ik ook geen wlan naast mijn bed heb, en ook geen mobieltje naast me ligt en ik graag af en toe buiten ben zonder mobieltje.

Met IoT, 5G enzovoort is het afwachten, als ik die luitjes uit Afrika zie met hun mobieltje dan denk ik niet dat die straling leidt tot onvruchtbaarheid, per slot is in Afrika bijna alles draadloos geregeld, een vergelijk met de Europese bevolking zou interessant zijn.
Bijv. Duitsland heeft nog veel plaatsen waar geen netwerk is en hier in Oostenrijk komt die straling niet door de granietmuren.

Hoi Jan,

ik moet echt zeggen dat er alleen veel effect is van "traditioneel" computergebruik en tv, en alle elektrische apparaten die we zo blij zijn dat wt\e overal om ons heen zijn. We worden niet vaak onderwezen over "vuile elektriciteit" en het wordt nooit genoemd in een hoofdstroom media. Maar lees dit alstublieft: https://mdsafetech.org/5g-telecommunications-science/ by "Physicians For Safe Technology"

@Lisa, website bekeken.

Veel van dit soort studies gaan volkomen voorbij aan de weerstand die ons lichaam heeft tegen invloeden van buiten.
Ik heb medicijnen gestudeerd aan de Erasmus.
Vraagtekens zetten bij nieuwe techniek is goed, maar tot nu toe zijn er geen onafhankelijke studies die een oorzakelijk verband aantonen tussen dit soort elektromagnetische straling en ziektebeelden. De Nederlandse arbeidsinspectie controleert dat goed.

De negatieve aspecten liggen mijns inziens meer op het vlak van de opbouw van absolute controle over burgers.

Wat? Zodat ons lichaam bestand is tegen constante straling? Waarom dragen radiologen loden vesten als ze niet achter een loden scheidingswand kunnen stappen?
Ik heb medicijnen gestudeerd aan de NYU.
Hoe kunt u in godsnaam zeggen dat er geen onafhankelijk onderzoek is geweest dat een oorzakelijk verband met pathologieën aantoont, gezien het feit dat u zei dat u die link bekeek? De Nederlandse Arbeidsinspecteur - ik lach nu!

En het controlenet is een gebied waar we ons zorgen over moeten maken, ook al controleert de Nederlandse overheid dat ook.

Voor het geval u geïnteresseerd bent, kunt u hier ook een kijkje nemen:

https://emfscientist.org/index.php/emf-scientist-appeal

@Lisa
Wij staan constant onder invloed van vele soorten natuurlijk straling:
- zonlicht met daarin IR en UV;
- ioniserende straling uit het heelal;
- ioniserende straling uit gesteenten;
- ...

De straling die we (mensen) zelf maken, krijgen we ook voor onze kiezen. Radiostraling (AM/FM radio, wifi, 3G/4G/5G, magnetron, ...) is niet ioniserend, en in de lage vermogens waarmee doorgaans gewerkt wordt geheel onschadelijk (of niet meetbaar/aantoonbaar schadelijk). Röntgenstraling is wel ioniserend, daarom staan (tand)artsen altijd achter een loden scherm als er een foto wordt gemaakt; hiervan moet je niet teveel krijgen. De straling naast een kerncentrale is 0, tenzij er een zeer ernstig ongeluk heeft plaatsgevonden. Over het wonen onder een hoogspanningsmast of naast een hoogvermogen AM zender zijn nog discussies, maar daar gaat het hier niet om.

Ik wil straling niet bagatelliseren, maar je moet het wel wel in perspectief zien. Een uur per dag in de brandende zon lopen is vele malen schadelijker dan 24 uur per dag blootgesteld worden aan de straling die overal rondom is, of dat nu uit de natuur is of door menselijk toedoen is gekomen.

@Lisa
ik neem aan dat u het boekje van Huff kent "How to lie with statistics". Zo niet zou ik dat maar eens lezen, in 1952 geschreven en nog steeds aktueel.

@Frank and @Jan

een verscheidenheid van relevante wetenschappers hebben onlangs de industrie ontmaskerd de industrie betaald voor nep-wetenschap dat niet-ioniserende straling onschadelijk is. lees de 2 links. alstublieft.

En ook: https://static1.squarespace.com/static/5b8dbc1b7c9327d89d9428a4/t/5cb7a2ebe2c4838d6c4285fc/1555538671837/Internationale_oproep_om_5G_op_aarde_en_in_de_ruimte_te_stoppen.pdf

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-09T10:01:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.