Tijd voor de progressive web app?

Nog maar een maand Instagram op Windows 10 Mobile

Dit artikel delen:

Dit bericht is voor de kleine groep bezitters van een Windows Phone: nog maar een maand kunt u Instagrammen op uw Windows 10 Mobile. Niet heel dramatisch vermoedelijk, maar het laat weer zien hoeveel macht een app-bouwer heeft en dat het misschien eindelijk eens tijd wordt de progressive web app (pwa) echt te omarmen, hoe denkt u daarover?

Vermoedelijk zijn er weinig mensen die een traan laten om het verlies van Instagram op Windows 10 Mobile, niet in de laatste plaats omdat de laatste telefoon met Windows 10 Mobile een tijd terug uitkwam, om precies te zijn september 2017. Het besturingssysteem zelf wordt eind dit jaar helemaal afgeschreven.

Desalniettemin laat het weer zien hoe lastig het is om applicaties in de lucht te houden voor oudere apparaten. Je zou denken dat de progressive web app of pwa langzaamaan eens meer gemeengoed moet worden. Twitter heeft al tijden een zogenaamde 'light'-client en steeds meer zichzelf respecterende websites geven de mogelijkheid tot het toevoegen van een pwa aan bij het bezoeken van de site met een mobiele browser.

Wanneer denkt u dat de pwa eens echt van de grond komt?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lastig in te schatten. Het is meer een commercieel vraagstuk dan technisch. Want steeds meer websites zijn meer een meer gemaakt voor grote (desktop) en kleine schermen (smartphone/tablet).

Paar jaar terug ben ik - vanwege de apps - overgestapt van Windows naar Android. Incl alle nadelen van Android zoals de reclame uitingen en datahonger van Google. Dus PWA vind ik een mooie ontwikkelingen en het biedt veel voordelen:

1. Het is een mobiel platform die je net zo beheert zoals een website.
2. Up-to-date informatie aanwezig
3. Er is een mogelijkheid om (beperkt) in te haken op specifieke beschikbare sensoren (locatie, accelerometer)
4. Je bent niet (financieel) afhankelijk van goedkeuring voor plaatsing in een store
5. Live = Live. Geen wachttijden
6. Relatief lage ontwikkelkosten

Natuurlijk zijn er ook nadelen

1.Niet alle functionaliteiten van een mobiele telefoon of tablet kan gebruikt worden
2.Geen opslag van data op het toestel zelf, dus altijd verbinding met internet nodig
3.Geen distributie kanaal (store)

Ruim 10 jaar geleden is Apple begonnen met hun App store (zie leuk overzichtsartikel: https://www.tankpas-aanvragen.nl/smartphone/de-app-store-is-10-jaar-nieuwe-apps-blijven-komen-ook-voor-ondernemers/) en is miljarden business geworden. Aangezien native apps een een zeer winstgevende business is voor Google en (met name) Apple, zullen die niet happig zijn om het actief te promoten. Aan de andere kant: tweakers.net is uitstekende werkende pwa!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-11T08:30:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.