Is KPN's 5G-core veiliger door uitsluiting Huawei?

Dit artikel delen:
5G

KPN sluit het Chinese Huawei uit als leverancier voor het core-netwerk van het nieuw te bouwen 5G-netwerk. Alleen een westerse partij mag de apparatuur leveren voor het core-netwerk van 5G. Die keuze past volgens KPN in een aanscherping van het securitybeleid. Huawei is wel een van de leveranciers van netwerkapparatuur van het core-netwerk van het bestaande 4G-netwerk

Bovendien heeft KPN het Chinese bedrijf geselecteerd voor het leveren van apparatuur voor het mobiele radio- en antenne-netwerk van het nieuw te vormen 5G-netwerk. Dat minder gevoelig zou zijn voor spionage. Dat contract is overigens te ontbinden, bijvoorbeeld als de Nederlandse overheid besluit om Chinese bedrijven volledig uit te bannen voor het leveren van communicatieapparatuur voor Nederlandse netwerkinfrastructuren.

Huawei reageert: ‘We zijn van mening dat het uitsluiten van partijen op basis van geografische oorsprong niet zorgt voor meer veiligheid. De cyberveiligheid kan beter vergroot worden door standaarden vast te stellen die gelden voor alle partijen in de sector. Vandaag de dag is de it-toeleveringsketen sterk geglobaliseerd. Cyberveiligheid zou daarom gezamenlijk op mondiaal niveau moeten worden aangepakt en leveranciers zouden niet anders behandeld moeten worden op basis van het land van herkomst.

Wat vindt u, is het verstandig van KPN om netwerkapparatuur van het core-netwerk voor 5G alleen te gunnen aan een westerse partij?  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Alsof een westerse partij geen dubbele agenda zou kunnen hebben....

De bijna vanzelfsprekendheid dat alles van buiten het westen niet in orde is best naïef. Met welke partij je ook zaken doet, er hoort een gedegen onderzoek gedaan te worden naar wat je in huis haalt.

Want vooralsnog lees ik vooral suggesties maar weinig concrete feiten. En wat misschien nog meer verbaasd is het gemak waarmee velen daar zomaar in mee gaan. België en Duitsland hebben eigen onderzoek gedaan en daaruit geconcludeerd dat er geen concrete aanwijzingen zijn. Nederland heeft kennelijk zelf nog geen enkel onderzoek verricht en lijkt niet verder te komen dan "de VS zegt het dus zal het wel zo zijn.... maar eigenlijk vrezen we de sancties van ze"

Als Huawei al geblokkeerd zou moeten worden is dat vanwege de dominante marktpositie (en dus afhankelijkheid) en niet omdat misschien wel, van horen zeggen de mogelijkheid bestaat dat ze ons ermee bespioneren.

Al eens geprobeerd om vanuit China te googlen? Of iemand uit China je te laten mailen?

China is geen democratie en ook geen vrije markteconomie. Grote Chinese bedrijven hebben nauwe banden met de Chinese overheid/leger. China werkt niet volgens de westerse regels, maar eerder volgens de 'handleiding' van het beroemde boek van George Orwell, 1984.

En China is al jaren bezig om het machtigste land ter wereld te worden. Via hacken, via investeringen, via leningen in Afrika en via ieder andere denkbare methode. Zonder enige democratische controle. En in tegenstelling tot westerse bedrijven bepaalt in een Chinese onderneming uiteindelijk de overheid precies wat er gebeurt.

Het lijkt me niet meer dan logisch niet naïef te zijn en om China, het land van de Great Firewall, niet in strategische plekken in je netwerk te zetten.

@Eric
Snowdon vergeten?

@Eric

Je haalt iets interessants aan wat misschien nog zorgwekkender is. Wij maken ons nu heel druk over de positie van China in onze infrastructuur. En terecht overigens maar ondertussen heeft Portugal de deur openstaan voor de Chinezen. Sterker nog ze zijn mede eigenaar van strategische bedrijven zoals nutsvoorzieningen. En dat laat de EU (dus ook NL) gewoon gebeuren.

Maar mijn punt was eigenlijk dat we met twee maten meten. We vinden China 'vijandelijk' maar de VS met het Eternal Blue schandaal (wat wellicht nog veel meer impact heeft) beoordelen we dan ineens anders? Omdat een land een democratie is of westers zegt niet per definitie dat het ongevaarlijk is.

5G op zich is al een veiligheidsrisico als je alleen al naar het aantal bomen wat in heel West-Europa omgehakt moet worden omdat anders 5G teveel gestoord zou worden. Immers 5G is door de zend frequenties wel sneller maar heeft ook veel meer zenders/ontvangers nodig en kan dus sneller gestoord worden door objecten. Kost dus veel meer energie en er worden ontzettend veel bomen voor omgehakt. Dan gaat blijkbaar het klimaatverhaal niet meer op want er is veel meer urgentie om een nieuwe telecommunicatie standaard erdoor te drukken terwijl men weet dat de EM straling van 5G mogelijke gevaren heeft voor de volksgezondheid. Snapt u het nog?

KPN huilt weer eens mee, dit keer met de wolven uit de USA. Daar kunnen zelfs presidenten en ministers gewoon alternatieve waarheden verkondigen en de veiligheidsdienst NSA probeert als sinds de jaren 80 achterdeurtjes in beveiligingsprotocollen te bouwen, zie bijvoorbeeld dit artikel uit 2013 alweer: https://www.wired.com/2013/09/nsa-backdoor/ . Dus KPN sluit nu maar Huawei (voorlopig) uit voor zijn core-netwerk, vanwege vage beschuldigingen. Alsof ze van plan en in staat waren waren Ericsson in korte tijd de wacht daarvoor aan te zeggen. Intussen blijven ze bedrijven als Shell gewoon van Huawei apparatuur voorzien, bijvoorbeeld in het kader van 5G proeftuinen, zie https://overons.kpn/en/news/2018/kpn-shell-and-partners-test-industrial-5g-applications-in-the-port-of-rotterdam en bedrijven en particulieren van Huawei telefoons voorzien. Want dat is natuurlijk helemaal niet gevaarlijk met ingebouwde achterdeurtjes, of die kunnen daar helemaal niet bestaan?

Huawei is sinds 2018 Platinum Partner van het OCP (Open Compute Platform) en als ze al hun 5G-apparatuur voor "onze westerse corenetwerken" via de OCP-standaarden (en dus ook op hardwaregebied open source) ontwikkelen, is er weinig aan de hand. OCP is opgericht door Facebook en die kun je natuurlijk helemaal niet vertrouwen, maar zo zit de techwereld tegenwoordig nu eenmaal in elkaar. Lees vooral ook deze blog over waarom de ban van Huawei onzin lijkt: https://hightechforum.org/putting-huawei-in-a-white-box/ . Als de enige "backdoor" die tot nu toe ooit bij Huawei apparatuur die gevonden is, inderdaad een openstaande telnet-inlog is, kunnen we Cisco-apparatuur ook wel meteen in de ban doen....

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-30T10:08:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.