AVG in de prullenbak?

Dit artikel delen:

Met de AVG heeft de Europese Unie zijn macht laten zien. Over de hele wereld besloten bedrijven eieren voor hun geld te kiezen en in te zetten op privacy. Maar met de mogelijke goedkeuring van een verdrag onder de vlag van de FATF wordt onder het mom van anti-witwasmaatregelen de privacy geschonden . Loopt het zo'n vaart of zal het meevallen?

Onder de Financial Action Task Force of FATF zou de grootste privacyschending van onze tijd in de maak kunnen zijn. Binnenkort moeten verschillende ministers van Financiën dit verdrag ondertekenen waarin een clausule verstopt zit die vereist dat zogenaamde virtual asset service providers alle persoonlijke informatie van klanten moeten registreren. Dat klinkt niet zo vreemd, want dat doen de meeste van die bedrijven al, alleen de informatie moet op zo'n manier opgeslagen worden dat het ‘bij de transactie in zit’. Dit betekent dat alle persoonsgegevens in de hele keten van transacties beschikbaar moeten zijn.

Het addertje zit in de bewoordingen, namelijk ‘virtual assets’, wat neerkomt op virtuele goederen en deze term is zeer breed uitlegbaar. Van airmiles en bonuspunten tot in--game-eigendommen of -figuren, alles moet herleidbare persoonsinformatie bevatten. U begrijpt: dat is een privacydrama van ongekende omvang.

De details zijn moeilijk vindbaar, maar Privacy First heeft enkele interessante links verzameld in zijn stuk. Ergens tussen 16 en 20 juni moet onze minister daarover stemmen en op dit moment is hij het er nog mee eens. Wat denkt u, een terechte regel of voelt u nattigheid?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik voel nattigheid, van deze digitale privacy bedplassers.

Verschillende Europese politici kijken vol afgunst naar het Chinese systeem van volledige controle en zouden dat het liefst in de hele wereld zien; een daarvan is Manfred Weber, hopelijk wordt die nooit voorzitter van de Europese Commissie.

Een nogal tendentieus stuk want Airmiles, Freebees, Kudos enzovoort zijn loyaliteitssystemen waar privacy geen rol speelt. Heel anders ligt dit natuurlijk met de virtuele assets zoals Bitcoins, een systeem dat zich goed laat lenen voor het witwassen van crimineel verkregen geld.

Het ware beter dat politici en juristische specialisten alleerst de haalbaarheid van hun voorstellen toetsen in termen van techniek en gebruikersacceptatie. Want anders komen al die state-of-the-art online transactionale systemen in een staat die vergelijkbaar is met de ICT van onze belastingdienst.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-13T09:48:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.