Liever een robot dan een mens

Tenminste, als het gaat om aan wie u uw baan kwijtraakt. Niet als u wenselijk antwoord, dan vindt u nog steeds dat banen niet aan robots maar aan andere mensen gegeven moeten worden. Maakt het u uit wie uw baan overneemt?

Het wetenschappelijk tijdschrift Nature Human Behaviour heeft een onderzoek geplaatst waaruit zou blijken dat de mens zijn eigen baan liever kwijt raakt aan een robot dan aan een ander mens. Als het om andere mensen gaat die hun baan kwijtraken, dan vindt de mens blijkbaar dat dit beter aan een ander mens kan zijn. Jaloezie? 

Het onderzoek werd uitgevoerd onder driehonderd mensen en ze kregen de vraag of ze het prettiger zouden vinden of ze een bestaande medewerker liever vervangen zien door een robot of een mens. In dat geval zei 62 procent dat ze liever een mens terug zagen komen. In geval dat het om een vervanging voor henzelf ging en ze daarbij hun eigen baan kwijt zouden raken, dan zou slechts 37 procent daar een mens van vlees en bloed voor terug willen zien. 

Uit een vervolgonderzoek bleek vervolgens dat dit te maken had met het gevoel voor eigen identiteit. Mensen voelden dat robots minder bedreigend over kwamen op hun eigen identiteit dan vervangen te worden door een ander mens. Onderschatting van eigen kunnen en vele andere emoties. Drama's die emoties. 

Robots of niet, als ie gewoon beter is, mag de robot u vervangen? Of ligt het genuanceerder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-15T07:53:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.