Macron masseert VS om belastinghervorming Big Tech

Vandaag is de laatste dag van de G7 in de Franse kustplaats Biarritz waar dertienduizend agenten de boel in het gareel moesten houden. Ondertussen probeerde Macron afgelopen week de VS ervan te overtuigen dat Big Tech écht belasting moet betalen. Wanneer gaat dat volgens u lukken? (en vindt u het nodig, die hervormingen?)

Macron riep vorige week voor de G7-top op tot een verandering van 'het systeem'. Vooral techgiganten uit de Verenigde Staten betalen bijzonder lage belastingen, en dragen daarmee niet bij aan de gemeenschap of de common good. Hij riep Washington op om bij te dragen aan de nodige hervormingen van de internationaal heersende belastingcode.

De Franse president zei het als volgt: 'De grote digitale spelers dragen niet bij aan de gemeenschap [en] ik ben het niet eens met dit systeem, ik denk niet dat het een goed systeem is, ook niet voor Amerikaanse werknemers."

De internetgiganten gebruiken Ierland en Luxemburg als belastingparadijzen, en misschien binnenkort ook Groot Brittannië, ongeacht waar de winst gemaakt wordt. 

Een zaak van social justice, dat is het volgens Macron. Hij wil dan ook een nieuwe universele belastingcode voor digitale diensten.

Gaat dat ooit lukken (en wat vindt u, moet het eigenlijk überhaupt wel)?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dan moet Macron niet met Trump praten maar met het Amerikaanse congres want die gaan daar wel over. Maar die krijgt 50 miljoen per jaar aan donaties van Big Tech dus die heeft daar helemaal geen oren naar.

Dit is een hopeloze zaak. Trump leidt de VS alsof de VS een bedrijf is. Hij omringt zich met ja-knikkers en iedereen die het niet met hem eens is wordt feitelijk ontslagen (lees: publiekelijk voor aap gezet).
Trump creeert op die manier een bubble rond iedereen die het met hem eens is (of hem in elk geval het voordeel van de twijfel geeft) om toch vooral te bevestigen dat de VS het lijdend voorwerp is.
"Groenland moet gewoon gekocht kunnen worden, wat is nou het verschil tussen het stukje grond in de VS en elders op de wereld? Toch? Het is niet meer dan een vastgoed deal! Denemarken is tegen, dus is Denemarken tegen de VS en daar wordt dus niet meer mee gepraat.
Kijk eens hoe goed ik de VS verdedig tegen dit soort uitschot!"

Het ergste is dat hij op deze manier het speelveld ook neerzet voor zijn herverkiezing en niemand die hier iets wil, kan of durft te zeggen in de VS. Bang als men is om de volgende te zijn die aan de schandpaal wordt genageld.

Het is hopeloos als je in je eigen informatie bubbel blijft zitten en niet de moeite doet om een evenwichtig beeld van de werkelijkheid te krijgen.

Ik weet niet welk evenwichtig beeld Johan Duinkerken van de werkelijkheid heeft maar ik denk dat een universele belastingcode bij Amerikanen het beeld oproept van communisme. Macron bespeelt met zijn populistische 'social justice' politiek dan ook vooral de binnenlandse onderbuikgevoelens. De gele hesjesbeweging in Frankrijk worden weliswaar doodgezwegen door de gebruikelijke media maar het valt niet meer te ontkennen dat deze protesten van invloed zijn op het buitenland beleid van Macron.

De Europese regio gaat een recessie in en de EU landen zijn op zoek naar inkomsten. Aangezien de belastingen al redelijk aan het maximum zitten (zie de middenklasse in NL), vormen de grote techbedrijven hier een zeer aantrekkelijk doelwit. Maar de keerzijde hier is dat sommige van deze bedrijven (Google, Facebook), in staat zijn om democratische verkiezingen wereldwijd te beinvloeden. Dus het valt nog te bezien of Macron belasting op High tech bedrijven voor 2022 voor elkaar krijgt en of hij daarna nog president is.

Ik snap niet waarom Macron zich bezighoudt met Amerika, de EU moet gewoon belasting heffen en als tech giganten niet willen dan gewoon verbannen/blokkeren whatever.

We hebben in Nederland ook een zogenaamde huurwaardeforfait als je een eigen huis hebt, dat is belasting over potentiële inkomen uit verhuur. Trek dit door naar facebook bijvoorbeeld belasting heffen over potentiële winst per gebruiker

Er wordt hier een beeld geschetst van wij kunnen niets, maar ik vermoed dat men in de EU ook niet teveel eraan wil doen omdat men ook individueel gesponsord wordt door bigtech.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-26T08:04:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.