EU-ministers blokkeren Libra, goede zet?

Dit artikel delen:
Zoeken

Je kon er gister niet omheen: EU-ministers willen voorlopig niks weten van Facebooks Libra-stabelcoin. Ze willen eerst regels voor dat soort eenheden. Alleen, de stablecoins zijn er natuurlijk al in groten getale. Alleen niet van entiteiten die aan banden te leggen zijn. Snapt de politiek wel hoe het werkt?

Vanaf nu zit het dus zo, puntje 6 in het statement: 'geen global 'stablecoin' mag van start in de Europese Unie totdat de uitdagingen en risico's op het gebied van wetgeving, regelgeving en toezicht voldoende in kaart zijn gebracht en aangepakt'.

Facebook zou niet voldoende informatie geleverd hebben om te kunnen checken of het project wel aan de regels voldoet en is daarmee tegenvaller nummer zoveel in dit project (maar Facebook heeft diepe zakken zullen we maar denken).

Het Libra-project heeft natuurlijk een duidelijke afzender, maar de andere aangesproken stablecoins hebben dat vaak niet. En er zijn er nogal wat, van USDT (in de volksmond 'Tether' genoemd) met op zich een bedrijf achter zich en vermeend inderdaad in geld in kas wat er aan Tether in omloop is, maar ook volledig op decentrale contracten en algoritmes gebouwde stablecoins als DAI (of SAI). Eigenaarloos werken dat soort systemen zich onze wereld steeds meer binnen. Nu is de grote vraag: richten de politici hun pijlen wel op de juiste plek?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-06T08:05:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.