Org-domein nog even niet verkopen?

Dit artikel delen:

Het zou toch wat zijn, het org-domein in handen van een grote private investeerder. Halve internet boos, inclusief de Internet Society Nederland die de verkoop eind november afkeurde. Het non-profit-organisatiedomein toch nog gered?

Internet Society (Isoc) is de eigenaar van Public Internet Registry, waar org onder valt, en wil daar vanaf. Het werd in principe verkocht aan Ethos Capital, waarmee het uit 1985 stammende domein ineens onder een ander regime terecht zou kunnen komen. Zo is er een price-cap op hoeveel een org-domein jaarlijks mag kosten en die zou dan ineens overboord gegooid worden.

Afgezien daarvan zijn er sterke vermoedens van banden tussen een ex-ceo van de koepelorganisatie Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) en Ethos Capital en tonen daarmee in ieder geval karakter. Alleen is het de vraag of het het gewenste karakter is.

Icann is in elk geval geschrokken van de gerezen twijfels en wil eerst meer duidelijkheid. PIR en Ethos hebben nu nog dertig dagen de tijd om vragen van Icann te beantwoorden, anders kan die laatste organisatie de verkoop alsnog blokkeren.

Wat vindt u, gewoon verkopen die hap? Of ligt het toch iets gevoeliger?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Met de hoeveelheid tld's die er nu zijn, kun je een org-domain in een jaar afschaffen.
Die deal stinkt. So wie so is de handel met domainnamen op een bedenkelijk nivo gekomen, 1e jaar een paar euro, met veel reklame aangeprezen en daarna de verlenging onevenredig duur, nog afgezien van zogenaamde "premium domains" die overpriced zijn.

Intussen hebben ruim 500 organisaties en meer dan 19 duizend individuen tegen de de voorgenomen verkoop geprotesteerd op https://savedotorg.org en worden er ook buiten het internetwereldje steeds vaker vraagtekens bij geplaatst. Op 20 december door 2 onafhankelijke rapporteurs voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, zie https://freedex.org/wp-content/blogs.dir/2015/files/2019/12/OL-OTH-20.12.19-60.2019-ICANN.pdf en een paar dagen later door een stel Amerikaanse senatoren in een gezamenlijke brief, https://www.wyden.senate.gov/news/press-releases/wyden-blumenthal-warren-and-eshoo-question-sale-of-org-domains-to-private-equity-firm die uiterlijk 6 januari reactie willen hebben op hun vragen en opmerkingen. De voorstanders van de verkoop zijn intussen druk bezig om de .ORG community van hun goede intenties te overtuigen, zonder in te gaan op de fundamentele vraag waarom een for-profit organisatie de belangen van de non-profits op internet beter zou kunnen verdedigen dan het huidige not-for-profit ISOC.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-19T10:21:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.