Welk opensource-alternatief van Cern zou u gebruiken?

Dit jaar liet deeltjesfysica-instituut Cern weten dat ze werk gingen maken met het zoeken naar alternatieven voor gesloten systemen, zoals Microsoft Office, Slack, cloud-opslag en dergelijke. Inmiddels is het project aardig op stoom en een aantal diensten is al in productieomgeving in gebruik. Wat vindt u van Cerns zogenaamde MALT-lijstje?

Om dat laatste te kunnen bepalen, is het wel handig de lijst erbij te pakken natuurlijk. Als u dat gedaan heeft, kunt u daar eens rustig doorheen lezen. Ongeveer een derde van de systemen is als productiesysteem in gebruik en enkele naderen het eind van de pilot-fase en bevinden zich in de evalutatiefase. 

Alles rond e-mail, agenda's, contacten en taken zit in Kopano, als instant messaging en chat-client wordt Mattermost gebruikt en voor eigen home-directories een eigen Cern-branded OwnCloud, OpenShift voor containers, een viertal cms-systemen voor websites en dergelijke en nog veel meer.

Een van de redenen voor deze stap was dat Cern minder budget wilde besteden aan propriëtaire softwarelicenties omdat Microsoft de organisatie niet meer als Academische organisatie bestempelde in juni waardoor de fees omhoog gingen, maar zeker niet in de laatste plaats om geen last meer te hebben van vendor lock-in.

Wat vindt u van het MALT-lijstje?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Cern is een zeer specifieke organisatie, voor het mkb is die lijst niet geschikt maar er staan een paar zaken in die voor het mkb bruikbaar zijn.

Ik denk ook dat CERN iets anders doet dan de gemiddelde MKB-organisatie. Maar ik ben een blije gebruiker van KiCAD ( software voor het ontwerpen van PCB's ). Als dat model zou staan voor de rest van wat CERN aan mogelijkheden heeft, dan kan Microsoft aan een nieuw business-model gaan werken. Open-source software gedraagt zich als een sneeuwbal. Als het nog in je hand past, lach je er om, maar als het hek rond je tuin geplet wordt, ga je er toch anders naar kijken.

@Jan Donker,
ik werk hoofdzakelijk met open source software. Om Windows te ondersteunen ben ik gedwongen een PC daarmee te gebruiken, laatst moest ik het SSID wachtwoord van een WLAN veranderen, dat is in Win 10 pro zo krom dat ik het in internet moest zoeken.
Cern is overigens al jaren bezig om MS uit te faseren, dat gaat langzaam maar gestaag vooruit.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-20T10:09:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.