Durft u nog data op te slaan in de VS?

Amerikaanse vlag

Privacy Shield is niet meer. De afspraak tussen de VS en EU vormde een wettelijke basis voor Transatlantische data-overdracht. Durft u het nog aan om data in de VS te plaatsen?

Half juli zette het Europese Hof van Justitie een streep door de Privacy Shield-overeenkomst, die verplaatsing en opslag van gebruikersgegevens tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten regelde.

De deal gaf een bescheiden vorm van bescherming van Europese burgers en hun digitale gegevens. Te weinig, vindt Europa’s hoogste gerechtshof. Zo kunnen burgers niet inzien welke gegevens worden bewaard, terwijl dat volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verplicht is.

Overtreding

Na de ongeldigverklaring stelde het Hof geen overgangsperiode in. Dit betekent dat bedrijven die data naar de VS verplaatsen en daar bijvoorbeeld op cloudservers opslaan, feitelijk in overtreding zijn. De wettelijke basis hiervoor ontbreekt namelijk, waarschuwde de Europese databeveiligingsraad EDPB onlangs.

De soep wordt natuurlijk niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend. Er bestaan Europese standaardmodelcontracten voor doorgifte van persoonsgegevens. En die blijven geldig. Toch zullen vaak aanvullende maatregelen nodig zijn. Maar welke, dat is onduidelijk.

Databeleid

De databeveiligingsraad adviseert Europese bedrijven en organisaties om hun databeleid onder de loep te nemen. Ze zullen moeten beoordelen of de data die ze vanuit de EU in Amerika opslaan, zijn beschermd zoals de AVG voorschrijft.

Hoe gaat uw organisatie om met de nieuwe situatie waarbij data in de VS wordt opgeslagen zonder de wettelijke basis van de Privacy Shield? Gaat uw databeleid op de schop en hoe dan? Durft u nog data in Amerika te stallen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik durf nog data in de VS (of bij Amerikaanse cloud providers) op te slaan want de aanvullende maatregel van encryptie is afdoende om te voorkomen dat derden ongeautoriseerd mee kunnen kijken. Enige wat je niet moet doen is de sleutels aan provider geven, de vraag hoeveel organisaties een back-up naar de cloud hebben zonder het Keep Your Own Key (BYOK) zal ik maar niet stellen. Het schaapachtig lachen van CISO's op mijn vraag of het recht op inzage, correctie en verwijdering ook voor de back-up geldt maakt elke keer weer duidelijk welke olifant nog altijd onbesproken blijft.

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/algemene-informatie-avg/rechten-van-betrokkenen#vallen-back-ups-ook-onder-het-recht-op-vergetelheid-7537

De patriot geeft aan dat alle data, opgeslagen bij Amerikaanse bedrijven mag worden opgevraagd.
Het gaat er dus niet om of het in de VS is opgeslagen.

Als Amerikaans ingezetene heb ik weinig keuze. Het is hier natuurlijk wel "ruk" geregeld. Ik maak me geen zorgen over Koekel, Microzacht, Gezichtenboek, of Appel, want die hebben het wel op orde en zijn ook geregeld naar de rechter getogen om de overheid weerwoord te bieden. Het gaat me meer om bedrijven waar ik zeer tot weinig vertrouwen in heb zoals telefoonbedrijven, en kleinere bedrijven.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-31T15:58:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.