Doet leveringsvorm software er niet meer toe?

Dit artikel delen:
Software as a service SaaS applicaties applications

Computable voegde voor dit jaar de eerder afzonderlijke categorieën ‘software’ en ‘saas’ samen tot één categorie: ‘software/ saas’. ‘De vorm waarin software wordt geleverd - softtware-as-a-service (saas) of on-premise - doet er niet meer toe’, zegt jurylid Fred Streefland van de Computable Awards 2020 tijdens een toelichting op de genomineerden. Wat vindt u?

‘Het is inherent of software geleverd wordt als pakket of vanuit een cloud-omgeving’, aldus Streefland in een video over de genomineerden. Zijn collega-juryleden Sheila Gemin en Eric Hoefman kunnen zich hierin vinden. Volgens het drietal is het logisch dat beide vormen binnen de Computable Awards zijn samengevoegd tot een categorie: Software / Saas.

Wat vindt u? Heeft u liever saas (software-s-a-service) of zijn er scenario’s waarin on-premise volgens u de beste keuze is. En wat zijn dan de afwegingen? Zijn dat de kosten die bij een abonnementsstructuur vaak hoger uitvallen in vergelijking met een licentie? Is dat het gemak van automatische beveiliging-updates en patches (bij saas)? Hoe zit het met de gevolgen voor applicatiebeheer? Of maakt u andere afwegingen?

We horen beheerders weleens klagen over automatische updates en de gevolgen voor koppelingen met andere applicaties. Maar weegt dat ‘ongemak’ op tegen afname op licentiebasis (on-premise) waarbij het beheer en security weer door het eigen personeel wordt uitgevoerd?

We zijn benieuwd naar uw mening. In welke gevallen kiest u specifiek voor saas of on-premise? Wat zijn de afwegingen? Doet de leveringsvorm van software er niet meer toe?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De leveringsvorm doet er natuurlijk nog steeds toe, en is zeker een factor in iedere beslissing rondom het verkrijgen van rechten op het gebruik van software. Het is alleen zo dat de redenen om in eigen beheer te draaien steeds minder relevant zijn geworden.

Het zijn appels en peren die op één hoop geschoven worden want met SaaS stap je op een paard in een draaimolen waar je als 'jockey' de nukken van de draaimolen eigenaar moet accepteren. Nukken die zowel onverwachtse prijsstijgingen kunnen omvatten zoals met Magister maar ook veranderingen als gevolg van de 'updateritis' en zelfs de plotselinge beëindiging van een dienst. Dat laatste is een euvel wat al genoemd werd tijdens Ngi-NGN Cloud Event 6 jaar geleden want toegankelijkheid tot je data op basis van een abonnement bleek een slecht idee, idee van SaaS Escrow omvat dan ook niet alleen het gebruiksrecht op de software maar ook zekerheden aangaande data portabiliteit.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-30T11:43:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.