Minder octrooien slecht voor onze techsector?

Innovatie

In 2020 daalde het aantal Europese octrooiaanvragen door Nederlandse bedrijven ruim acht procent. Wat zegt dit over onze technologiesector?

Uit cijfers van het Europees Octrooibureau (EOB) blijkt dat het aantal octrooiaanvragen afgelopen jaar nergens in Europa harder daalde dan in Nederland. De daling komt bovenop de terugval van drie procent, het jaar daarvoor.

Natuurlijk, octrooien beperken zich niet tot de informatie- en communicatietechnologie. Vooral vanuit de sectoren biotechnologie, optica en transport werden opmerkelijk minder octrooiaanvragen ingediend bij het EOB. Het aantal aangevraagde octrooien die betrekking hebben op wat het patentenbureau ‘computertechnologie’ noemt, bleef zelfs stabiel.

Innovatiekracht

Toch zegt het aantal octrooiaanvragen veel over de innovatiekracht van een land en van de sectoren die technische vernieuwing mogelijk maken. Indirect zullen patenten in bijvoorbeeld de transport- of medische sector ook verband houden met de ict-markt zoals we die bij Computable volgen. Niet in de laatste plaats doordat in andere sectoren vaak dezelfde namen voorbijkomen, zoals Samsung, Huawei, LG, Qualcomm en Ericsson.

Grote Nederlandse namen als Philips en NXP waren in 2020 opmerkelijk minder actief met octrooiaanvragen. Betekent minder octrooien ook minder innovatie? En wat betekent dit voor de positie van de Nederlandse technologiesector ten opzichte van andere landen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-19T16:57:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.