Snel rekenen met parallelle computers

Dit artikel delen:

Aan de Universiteit van Amsterdam zijn numerieke schema's voor parallelle computers ontwikkeld, waarmee ingewikkelde berekeningen aanzienlijk sneller zijn uit te voeren. Eind vorige maand promoveerde J. de Swart hierop.

In Nederland doet men vrij veel onderzoek naar parallelle computers. Bij deze computers is de verdeling van het werk over de verschillende processoren onafhankelijk van de 'taak' die zij moeten verwerken.
Het onderzoek van De Swart richtte zich op parallelle software voor impliciete differentiaalvergelijkingen. Stelsels van dergelijke vergelijkingen komen voor bij het modelleren van veel tijdafhankelijke industriële processen. Voorbeelden hiervan zijn de bewegingen van robots, chemische reacties en het gedrag van elektrische circuits. Omdat impliciete differentiaalvergelijkingen te moeilijk zijn om exact op te lossen, maakt men meestal gebruik van numerieke schema's. Vervolgens wordt dan met behulp van een computer een benadering voor de oplossing gevonden.
Vandaag de dag neemt de omvang en complexiteit van de problemen echter sneller toe dan de snelheid van de rekenprocessoren. Om deze rekentijd terug te brengen, bieden parallelle computers, die meerdere processoren bevatten, uitkomst. Promotor is prof.dr.P.J. van der Houwen. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-12T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.