CA wil zelf ontwikkelen

'Het concern heeft vijf jaar stilgestaan, nu gaat het weer groeien'

Dit artikel delen:

Aan de overnamestrategie van softwareconcern CA komt een einde, nu het zegt zelf meer software te willen ontwikkelen. Verder is de bedrijfsstructuur onder de loep genomen. Op de gebruikersbijeenkomst CA World 2005 waren de eerste voorproefjes te vinden.

Naamsverandering
De eerste noot voor de nieuwe melodie van het bedrijf is de naamsverandering van Computer Associates naar CA. Het is de eenvoudigste te vervullen wens. "Zo kent iedereen ons toch al", zegt de Canadese topman John Swainson half november in zijn openingstoespraak van CA World 2005 in Las Vegas. Een dag later zijn de meeste logo's op de beursvloer, t-shirts en drukwerk aangepast. 'Believe again' - geloof er weer in - is de slogan van de CA World. Voor sommigen bij CA is het slikken. Het geloof herstellen in het bedrijf zal lastiger zijn. CA is lang achtervolgd door zeer kritische aandeelhouders en de Amerikaanse beurswaakhond. De bijeenkomst in Vegas was de eerste gelegenheid waar de vernieuwde bedrijfstop zich kon presenteren.
CA gaat meer doen aan eigen onderzoek en ontwikkeling. Dit meldt Jeff Clarke, de financiële topman van CA, half november in Las Vegas. CA, dat lange tijd bekend was juist door zijn geregelde overnames, wil nu een belangrijk deel van de software zelf ontwikkelen. "CA gaat alle toepassingen zelf eenvoudiger maken", aldus Clarke. Clark bestrijdt dat het bedrijf zich de afgelopen jaren vooral naar binnen heeft gericht. "We hebben het contact met klanten en gebruikers niet veronachtzaamd. We zijn juist een sterkere partner geworden."
Tegelijkertijd wil het concern nieuwe groei laten zien, onder andere in Europa. Het concern heeft inmiddels een matrixstructuur ingevoerd, vergelijkbaar met die van IBM en HP. Niet iedereen is daar gelukkig mee. In Europa maakt een nieuwe managementlaag het contact met de top wat lastiger. "Vroeger belde je met een vraag gewoon Wang, of Kumar", vertelt een ervaren CA-man. "Nu lopen de lijnen anders." De opmerking verbaast Clarke niet. "Dit bedrijf werd lang geleid door de oprichter en zijn naaste vertrouweling. Leiding was voor een deel gebaseerd op intuïtie en loyaliteit. De meetlat bestaat nu uit wereldwijd geldende prestatie-eisen."
Wat niet meer bij CA past is een flinke open-sourcepoot. Het vrijgeven van de software van databasespecialist Ingress mei vorig jaar was een aardige publiciteitsstunt. Begin november is deze activiteit weer op eigen benen komen te staan. Clarke bestrijdt dat de Linux-strategie mislukt is. "Je kan je niet op alles concentreren. We denken dat Ingres als zelfstandig bedrijf een betere kans krijgt." Clarke sluit niet uit dat er binnenkort nog andere starters losgemaakt worden. "We gaan ons concentreren op de belangrijkste vier taken binnen ict: bedrijfsbeheer, veiligheid, opslag en optimalisatie van zakelijke dienstverlening."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-02T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.