Asp-markt voorbijgestreefd

Hype ontneemt zicht op andere vormen van dienstverlening

Dit artikel delen:

Alle aandacht die de laatste maanden is uitgegaan naar de application service providers, verhult dat een andere vorm van dienstverlening veel succesvoller lijkt te worden. Volgens een recent onderzoek van IDC is de markt voor applicatie-management in 2004 acht keer zo groot als de asp-markt. Dit hangt vooral samen met de afnemers van applicatie-management: grote ondernemingen. Op de markt voor middelgrote bedrijven kan het zelfs een concurrent worden voor asp.

Applicatie-management als dienst bestaat al ruim tien jaar. Oorspronkelijk was deze service een bijverschijnsel van applicatie-ontwikkeling op maat en ondersteuning. Maar de laatste jaren is softwarebeheer opnieuw in de belangstelling gekomen door de opkomst van standaard softwaresystemen, bijvoorbeeld erp. Aanbieders van applicatie-management beheren deze systemen voor grote bedrijven, waarbij ze verantwoordelijk zijn voor de beschikbaarheid.

De verwachte groei van de markt voor applicatie-management in West Europa, tot 2004, in miljoenen dollars. Bron: IDC-rapport Application management: overshadowed by asp-but more clients.

Bovendien zijn de systemen, hoewel oorspronkelijk aangeschaft als standaardpakket, op de maat van de gebruiker geconfigureerd. Hierdoor is de dienst op de specifieke behoeften van de klant afgestemd. Applicatiebeheer-aanbieders beheren niet de pc's van de eindgebruikers, de servers of het netwerk. Aanbieders zijn onder meer Cap Gemini Ernst & Young, Bull, CSC, Logica en HP.
Dit is het belangrijkste verschil met application service providers (asp), die een standaard toepassing, bijvoorbeeld Office of Exchange, op een standaard manier beheren voor verschillende klanten. Asp's bewegen zich dan ook vooral in het segment van de kleinere en middelgrote bedrijven.
In het midden van de markt komen applicatie-management en asp elkaar wel tegen, waarbij vooral de mate van aanpassing die nodig is bij de software, en het aantal medewerkers, bepalen of de klant kiest voor asp of voor softwarebeheer . Volgens IDC zijn asp's nog druk bezig met het ontwikkelen van hun diensten voor het midden- en kleinbedrijf, zodat applicatie-management-leveranciers de meeste kans hebben om snel in te spelen op de behoeften van de middelgrote bedrijven.

Verwarring

De asp-hype heeft software-onderhoud in de schaduw gesteld. Maar het aantal klanten van deze tradtionele applicatiebeheerders is nu al groter. En ondanks de hype zal niet asp sneller groeien, maar applicatie-management. IDC verwacht dat de West-Europese markt voor applicatie-management een omvang heeft van 5,6 miljard dollar, tegen 2 miljard dollar nu.
De omvang van de markt geeft al aan dat grote ondernemingen redelijk veel ervaring hebben met het uitbesteden van softwarebeheer. Deze vertrouwdheid met het uit handen geen van bepaalde vormen van dienstverlening verklaart voor een deel de snelle groei die applicatie-management de komende jaren zal gaan doormaken. De grote bedrijven die hun applicaties uitbesteden houden wel zelf hun infrastructuur in handen. Met een omvang van ruim 1,5 miljard dollar in 2004 vormt de financiële dienstverlening de grootste verticale markt, gevolgd door de sector industriële productie met 1,4 miljard.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-10T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.