Baan weet autofabrikant Ford voor zich te winnen

Dit artikel delen:

BARNEVELD/DETROIT, MI - Baan Company heeft een grote slag geslagen in de automobielindustrie. De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft de Barneveldse software-ontwikkelaar gecontracteerd voor technologische samenwerking en de levering van software. Het betreft een langdurige samenwerking waarvan de waarde kan oplopen tot 300 miljoen gulden.

Over de totale omvang van het contract zijn geen officiële mededelingen gedaan, maar zeker is dat Baan nog nooit zo'n grote en verstrekkende overeenkomst heeft gesloten. Tot nog toe was het contract van 20 miljoen dollar met vliegtuigfabrikant Boeing de grootste deal. Het Barneveldse hightech-bedrijf heeft de besprekingen met Ford in korte tijd weten af te ronden. Veel sneller in ieder geval dan ondermeer de Amerikaanse effectenbank Salomon Brothers voorspelde (zie Computable van 25 oktober, pagina 5).
Ford heeft voor Baan gekozen omdat de software goedkoop, flexibel en bovendien redelijk snel te installeren is. Baan gaat overigens niet alleen software leveren, maar ook samen met Ford oplossingen bedenken. Deze software wordt voor beider rekening en risico op de markt gebracht.
Spil in de samenwerking met Ford wordt de half mei overgenomen Canadese Berclain Group uit Sainte-Foy (Quebec). Berclain is wereldleider in software voor het afstemmen van de produktie op de marktvraag en het maken van produktieschema's. In de auto-industrie bestaat hier grote behoefte aan.

Auto-industrie

De Moopi-software van Berclain is geïntegreerd in Baan Applications, een familie van client/server software-oplossingen. Baan kondigde begin dit jaar al aan zich op afnemers in de auto-industrie te richten. Doel is oplossingen te verkopen voor de hele toeleveringsketen bij de produktie van auto's. Voor deze klanten is een speciale divisie opgezet onder de naam Baan Automotive. Dit onderdeel baseert zich op de erp-standaard (enterprise resource planning). De laatste tijd is men bezig geweest deze software geschikt te maken voor de efficiënte afwikkeling van logistieke processen, zowel aan de kant van de leverancier als de klant. Baan Automotive controleert de toeleveringsketen door geïntegreerde planning en besturing van de bedrijfsprocessen op gebied van produktie, inkoop, magazijn en calculatie.
Daarnaast is een speciale versie van de Triton-software voor de auto-industrie opgezet. Dit is een 'suite' software-modules specifiek op de maat gesneden van deze sector. De auto-industrie staat onder druk van de felle concurrentie. Het produktieproces moet ook bij Ford voortdurend worden gemoderniseerd. Een effectief managementinformatie-systeem is cruciaal voor dergelijke fabrikanten om concurrerend te kunnen blijven. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-01T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.