'Positie Sap komende jaren onaantastbaar'

Salomon Brothers: Baan biedt aardig partij

Dit artikel delen:

NEW YORK, NY - De markt voor client/server-software in ondernemingsbrede toepassingen, die wordt gedomineerd door het Duitse Sap, groeit de komende vijf jaar met meer dan 35 procent per jaar. De dominante positie die Sap op deze markt bekleedt komt daarbij niet in gevaar. De Duitse software-ontwikkelaar heeft ook de beste papieren in handen.

Dit concludeert de Amerikaanse effectenbank Salomon Brothers in een recent rapport. De Nederlandse Baan Company kan Sap aardig partij bieden, maar de Duitse onderneming is veel groter. Beide applicaties ontlopen elkaar niet sterk, zeker waar het eigenschappen betreft die voor grote produktiebedrijven en multinationale ondernemingen interessant zijn. Baan is het alternatief bij uitstek, maar moet er als duidelijk kleinere partij harder aan trekken.
Salomon Brothers noemt de Duitse ontwikkelaar de 'King Kong' onder de applicatie-softwarefabrikanten. Met een marktaandeel dat ongeveer vier keer groter is dan dat van de voornaamste concurrent is het de duidelijke leider op dit terrein. Oracle is Baan en Peoplesoft onlangs gepasseerd in marktaandeel. Uit licenties heeft Oracle de afgelopen vier kwartalen bijna 250 miljoen dollar aan inkomsten binnengehaald. Bovendien heeft men met de consultancy hierbij - een activiteit die Baan grotendeels overlaat aan derden - nog eens eenzelfde bedrag verdiend. Baan en Peoplesoft duelleren nu om de derde plaats, waarbij laatstgenoemde volgens Salomon Brothers een geringe voorsprong heeft.

Club der groten

In het rapport wordt Sap op één lijn gezet met Microsoft, Intel, het eerder genoemde Oracle en Compaq. Het maakt deel uit van deze 'club' van ondernemingen die in technologisch opzicht op kop lopen. Maar Sap zit in een sneller groeiende en minder rijpe markt dan de andere 'koplopers'. Wanneer het een bepaalde stap doet, dan kijkt de IT-wereld aandachtig toe. 'Mis'-organisaties, hardwarefabrikanten, softwarefabrikanten en system integrators moeten daar dan weer rekening mee houden. De innige banden die Sap met vele ondernemingen onderhoudt, zullen het succes van de Duitse onderneming bestendigen.
Met een wereldwijde infrastructuur die zijns gelijke volgens Salomon Brothers niet kent, alsmede enorme schaaleffecten moet Sap in staat zijn de bedrijfsmarges in 1997 en 1998 te verhogen. Voor de komende twee jaar wordt een groei van de winst per aandeel geraamd van 41 procent. Vergeleken met concurrenten als Baan is de koers/winst-verhouding aan de lage kant. Daarom wordt het aandeel Sap sterk aanbevolen, terwijl het aandeel Baan slechts het aanhouden waard wordt geacht.
Het aandeel Baan steeg onlangs op berichten dat met Ford wordt onderhandeld over een zeer grote order. Maar Salomon Brothers waarschuwt dat het nog wel even kan duren voordat deze opdracht rond is. Ook zou de order wel eens kleiner kunnen uitvallen, dan waar in effectenkringen op wordt gerekend. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-25T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.