Dynamics mikt op mkb

Op rollen gebaseerde Microsoft-software belooft eenvoud

Dit artikel delen:

De komende achttien maanden komt Microsoft met bedrijfssoftware die is gebaseerd op rollen binnen een organisatie. Alles moet namelijk simpeler worden, vooral voor het mkb, vindt topman Orlando Ayala.

Microsofts senior vice-president mkb-oplossingen Ayala is stellig in zijn uitspraken. Het is bijvoorbeeld niet nodig om Exact Software over te nemen om dichter op de huid van de mkb'er te kruipen, "want we hebben Navision al gekocht. Dat product is zo flexibel dat onze partners bij wijze van spreken maatwerk voor de kleine portemonnee kunnen leveren." Hij vertelt ook dat het bijna vijf jaar heeft gekost om Navision volledig te integreren in de Microsoft-organisatie. Er waren wel vijf verschillende loonsystemen en zes verschillende werkwijzen om contracten met klanten op te stellen binnen de 'oude' Navision-organisatie. "Het kost tijd om dat allemaal op orde te krijgen."
De energiek ogende bestuurder toert door Europa om de Dynamics-strategie van zijn bedrijf over het voetlicht te brengen. Zijn aambeeld is 'simplicity'. "Het mkb heeft op het gebied van ict dezelfde behoeften als een grote multinational, maar niet evenveel geld en kundige mensen in dienst om de automatisering in goede banen te leiden. Daarom moet de software simpel zijn." Hij verwijst naar de inspanningen die Microsoft op dit vlak heeft gedaan met de Small Business Server. "In 2000 kostte het nog twee dagen om dat aan de praat te krijgen. Nu lukt dat binnen twintig minuten, en we blijven investeren in eenvoud."

Eén platform

Eenvoud wordt onder andere gerealiseerd door rolgebaseerde software aan te bieden. "Bedrijven zijn niet opgedeeld in erp, crm enzovoort. Er werken mensen die bepaalde handelingen verrichten en daarvoor zekere informatie nodig hebben. Het zal hun worst wezen of sommige stukken uit een crm-systeem komen en andere uit weet ik wat voor systeem. Ze willen gewoon hun werk doen. We zijn druk doende te onderzoeken wat dat werk precies inhoudt en bouwen dat in onze software in." Dat duurt dus nog wel een jaartje, zij het dat in de VS al een Dynamics GP-versie is gelanceerd met twintig rollen. GP staat voor Great Plains, de Amerikaanse tegenhanger van Navision."
Ayala heeft ook de bezem door de licentiecontracten gehaald. "Tientallen pagina's dik waren die, maar een mkb'er heeft geen legertje juristen tot zijn beschikking om dat allemaal te bestuderen. Het liefst wil ik dat terugbrengen tot één A4-tje, maar we zijn blijven steken op een paar A4-tjes."
Het mkb krijgt het komende jaar al te horen dat de Dynamics-producten zijn leven gaan vergemakkelijken, maar moet nog wel even wachten voordat de producten werkelijk in de winkel liggen. De uiteindelijke 'business-server', codenaam Centro, komt in 2007 op de markt, omdat hij is gebaseerd op Longhorn Server.
Microsoft is al jaren actief binnen dit segment. Die producten krijgen allemaal de 'Dynamics'-naam en zijn gekoppeld aan Windows SQL Server 2005, die op 7 november in de winkels ligt. Een product als Dynamics Nav (voor Navision) werkt alleen op SQL Server, evenals alle andere Dynamics-software. "Op een andere database kunnen ze niet draaien. Wij kiezen voor eenvoud en die kun je het beste bieden door één platform te presenteren", zegt Ayala.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-21T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.