E-handel eist bam-software

Algemeen management moet verantwoordelijk zijn voor sites

Dit artikel delen:

Elektronische handel staat sterk in de belangstelling. De verantwoordelijkheid voor deze bedrijfsprocessen moet liggen bij het algemeen management, meent Gartner. De it-afdeling moet de prestaties meten om sla's (service level agreement) met dit management te kunnen naleven.

Alain Dang Van Mien, research director bij Gartner, ziet internet een vaste plaats krijgen binnen de bedrijfsprocessen van ondernemingen. Hij waarschuwt er wel voor dat de verantwoordelijkheid voor e-handel niet in handen moet liggen van de cio of de it-operations manager. Het in de vingers krijgen van risico's en prestaties van systemen voor e-handel is geëvolueerd van een zorg voor de it-infrastructuur naar een zorg voor de onderneming zelf. Dat kan alleen als de bedrijfsleiders afspraken maken (sla's) met de ondersteunende it-afdelingen. Vervolgens moeten de technici over middelen beschikken om de prestaties van de systemen te meten en te kunnen ingrijpen wanneer dat nodig is. Vanwege de aard van het beestje (internet) moeten aanpassingen bovendien direct uitvoerbaar zijn.
Dit is een nieuwe markt. Dang Van Mien ziet het erg druk worden op het terrein van bam (business applications monitoring). De analist meent dat het zeker tot 2004 dringen blijft. Hij noemt voor de vuist weg 25 bedrijven die programmatuur voor dit doel leveren, waaronder grote namen als HP, NCR, CA, BMC, Oracle en Sap. Allemaal hebben ze een net een beetje andere oplossing. Overigens is vaak een combinatie van diverse controleprogrammatuur nodig.

Partners essentieel

Ed Vollemans is onlangs benoemd tot general manager van Mercury Interactive Benelux. Voorheen werd de Benelux aangestuurd vanuit het hoofdkantoor in Silicon Valley. Dat er een eigen kantoor in Nederland komt, geeft al aan dat ook Mercury hier een groeimarkt ziet. Met Nederlandse klanten als Bloemenveiling Holland, de ING Groep en Schiphol is plaatselijke vertegenwoordiging gewenst.
Vollemans geeft aan dat e-handel inderdaad sterk leeft. "Vooral bij bedrijven uit de oude economie. We krijgen veel aanvragen van ondernemingen die bezig zijn hun applicaties via het web beschikbaar te krijgen."
Forbes Magazine heeft in augustus bij het onderdeel Software Mercury Interactive op nummer 1 geplaatst in zijn Dynamic 100, gevolgd door Micromuse, Veritas en Siebel Systems. De Dynamic rangschikt ondernemingen die in staat zijn zich snel aan de markt aan te passen.
Mercury Interactive heeft zich gestort op de controle van de prestaties van websites. "Die controle is een continu proces, want voortdurend veranderen zaken. Er komen meer bezoekers, het netwerk vertraagt en dat soort zaken. Als je elektronische handel bedrijft, is jouw website de entree. Die moet goed zijn, anders haken mensen af en mis je inkomsten. Je moet dat dus voortdurend in de gaten houden en suggesties geven bij signalering van problemen in de webprestaties", zegt Vollemans. Hij voegt eraan toe dat zijn producten gebruikt moeten worden in combinatie met software die de verrichtingen van de infrastructuur en andere bedrijfsapplicaties in de gaten houdt, zoals Patrol van BMC, het bedrijf waar Vollemans vandaan komt. Hij zegt dan ook dat partners essentieel zijn. Daarbij doelt hij onder meer op systeemintegratoren.

Tijdbesparing

Klanten wijzen erop dat zij veel tijd besparen doordat ze hun applicaties voor e-handel van tevoren zorgvuldig kunnen testen en de prestaties nadien kunnen blijven monitoren. Bij de ING-groep is Meile Posthuma belast met het testen van nieuwe applicaties. "We kunnen het ons niet veroorloven slecht bruikbare applicaties aan klanten te bieden, laat staan het risico nemen dat een systeem vastloopt door overbelasting van servers, databases, enzovoort. Klanten worden steeds ongeduldiger, waardoor een websysteem dat tot voor kort nog goed scoorde inmiddels achterhaald blijkt."
Bloemenveiling Holland benadrukt het belang van tevoren vaststellen aan welke normen applicaties moeten voldoen, bijvoorbeeld responstijden via internet. "Het is zaak dat binnen de zeven seconden te houden, anders worden gebruikers geïrriteerd en haken ze af", zegt ict-consultant Allan Ritman. Hij heeft de regie gevoerd over het project e-handel bij de bloemenveiling. Om het afbreukrisico en dichtslibbende netwerken te voorkomen, is besloten de gehele infrastructuur met Activetest van Mercury uitvoerig te testen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-12T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.