Lotus integreert IBM én Microsoft

Lotusphere Berlijn in het teken van open en mobiel

Dit artikel delen:

Nog niet alles is af, maar de software die Lotus dit jaar op Lotusphere in Berlijn presenteerde geeft duidelijk aan welke richting het bedrijf inslaat. Mobiel en open lijken de belangrijkste thema's. Ook de banden met de telecom-markt zijn strakker aangehaald, getuige een samenwerkingsverband met NTT Docomo.

Software-ontwikkelaar Lotus, dochter van IBM, kwam in Berlijn met de eerste concrete toepassingen uit het project dat al enige tijd bekend staat onder de codenaam Raven. De ontwikkeling van de complete Raven-suite is vertraagd, maar tijdens Lotusphere waren wel bèta-versies beschikbaar, zoals die van Sameplace 2.0. Het eerste volledige Raven-product is een kennisportaal dat de naam K-station heeft gekregen.
Lotus biedt deze reeks aan als platform voor kennismanagement. In de praktijk fungeert de software als een centrale catalogus die verschillende databases beschikbaar maakt. Raven wordt aanvankelijk verkocht aan de gebruikers van Notes en Domino. In eerste instantie is het alleen beschikbaar voor Windows NT. Later volgen AIX Unix, Linux en Solaris.

Poorten

Een belangrijke aankondiging op de eerste dag van Lotusphere was de introductie van Lotus Domino 5.05. Met deze versie van de applicatie-server zet Lotus zijn poorten naar de buitenwereld verder open. Niet alleen is in deze versie de integratie met het Websphere-platform van moederbedrijf IBM beter geregeld, ook Microsoft-applicaties worden nu geïntegreerd. In de nieuwe versie van Domino is het onder andere mogelijk bestanden en documenten vanuit Microsoft Outlook en Office rechtstreeks op te slaan in Domino-databases.
Daarnaast zette Lotus meer vaart achter zijn Asp-initiatieven. De IBM-dochter heeft twee weken geleden in de Verenigde Staten aangekondigd zijn software als dienst te gaan leveren, en sinds de bijeenkomst in Berlijn geldt dat ook voor Europa. Tegelijkertijd lanceerde Lotus de Europese versie van zijn ASP Solutions Pack. Het eerste bedrijf dat met software van Lotus ASP-diensten gaat leveren is Siennax. In Nederland gaat dit bedrijf Lotus Learningspace 4.0 aanbieden.
Microsoft heeft ondertussen het met Lotus Notes en Domino concurrerende messaging-platform Exchange 2000 geschikt heeft gemaakt voor de markt van de application service providers. Eerder deze maand kondigde Microsoft een speciaal licentieprogramma aan voor de ASP-markt. Dit licentieprogramma geldt zowel voor Exchange 2000 en Office 2000 als voor de toekomstige .Net-producten.

Soap

In de warme golf van steunbetuigingen waar de populaire metataal Xml zich de laatste maanden in mag verheugen bleef Lotus niet achter. Xml is ook hier de standaard die moet zorgen voor openheid in het systeem. Maar niet alleen Xml staat in de belangstelling. Ceo All Zollard bevestigde dat Lotus, in navolging van Microsoft en IBM, Soap (het Simple Object Acces Protocol) ondersteunt. Soap is een eenvoudig protocol voor het uitwisselen van informatie in een gedistribueerde omgeving, dat niet gebonden is aan één bepaald platform. Over de definitieve versie van het Soap-protocol moeten de deelnemende softwarebedrijven het nog wel eens worden.
Voor Mobile Services voor Domino 2.0 kwam Lotusphere te vroeg. Introductie van dit pakket, dat clients zal bevatten voor pda's die draaien op Epoc, Palm en Windows CE, wordt niet eerder dan begin volgend jaar verwacht. Ondertussen heeft Lotus wel zijn telecomactiviteiten uitgebreid. Belangrijk in dit verband is een samenwerking in Japan met NTT Docomo aan i-Mode. Dit kan belangrijk worden voor de Europese markt, omdat NTT Docomo ook hier i-Mode-diensten wil gaan aanbieden. (zie pagina 3)
In Nederland en Duitsland heeft het Japanse bedrijf zich daarom door middel van een miljardeninvestering verzekerd van de medewerking van KPN Mobiel en E-Plus, dochters van KPN Telecom. In ieder geval voor een periode van één jaar heeft KPN het recht om, op basis van Gprs, exclusief i-Mode diensten aan te bieden. Lotus heeft zich in een gunstige positie gemanoeuvreerd omdat het in Japan al ervaring opdoet met I-Mode. Bovendien werkt de software-ontwikkelaar in Nederland samen met KPN aan de WAP-dienst M-Info. Beide partijen houden hiermee twee ijzers in het vuur, want WAP en i-Mode zijn concurrerende protocollen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-06T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.