VS-consumentenbonden verfoeien Windows XP

Zowel Microsoft als rechters krijgen ervan langs

Dit artikel delen:

Windows XP en de .Net-strategie van Microsoft zijn niet in het belang van de eindgebruikers. Vier Amerikaanse consumentenbonden trekken van leer tegen zowel de softwarefabrikant als de rechterlijke macht.

Vier vooraanstaande organisaties die consumentenbelangen vertegenwoordigen - de Consumer Federation of America, Consumers Union, Media Access Project en de US Public Interest Research Group - hebben een analyse gemaakt van Microsofts handelwijze op de softwaremarkt in relatie tot de aangekondigde vrijgave van Windows XP en de .Net-strategie. Het document telt 33 pagina's en is als bijlage meegestuurd aan juristen die betrokken zijn bij de reeds langlopende anti-trust zaak tegen Microsoft. De studie is te vinden op http://www.consumerfed.org/WINXP_anticompetitive_study.PDF.
Opvallend is de ongemeen felle toon die de verenigde consumenten aanslaan. Niet alleen de reus uit Seattle krijgt ervan langs, ook de Amerikaanse rechters moeten het ontgelden. Op diverse plaatsen in de analyse stellen de vier organisaties dat betrokken gerechtshoven halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw gefaald hebben een effectieve gedragsverandering bij Microsoft af te dwingen.
Deze lauwe houding van de rechterlijke macht, gecombineerd met Microsofts bedrijfsstrategie, die doordrenkt is met een streven naar alleenheerschappij, hebben ertoe geleid dat het Hof van Beroep onlangs vaststelde dat Microsoft in strijd met de anti-trust wetten heeft gehandeld.

Zelfde liedje

De organisaties menen dat Microsoft zijn nieuwe besturingssysteem Windows XP (en zijn .Net-strategie) gebruikt om een overheersende greep te krijgen op de internetmarkt: software en, belangrijker nog, diensten. "Activiteiten als communicatie, handel, streaming audio/video applicaties en online diensten concurreren op het moment hevig met elkaar. Deze belangwekkende gebieden binnen de economie van de 21ste eeuw worden bedreigd en de belangen van consumenten worden geschaad als Windows XP met zijn nauw verstrengelde versie van internetsoftware volgens plan in de winkelschappen komt", zo schrijven de consumentenbonden.
Zij zien Microsoft hetzelfde, beproefde liedje spelen waarmee de gigant in staat is gebleken zijn marktpositie met het besturingssysteem Windows te misbruiken om concurrenten als Netscape (browser) en Sun (de webtaal Java) van het toneel te vegen. Misleiding gaat Microsoft daarbij volgens de belangengroepen niet uit de weg. Java-ontwikkelaars bijvoorbeeld is voorgeschoteld dat zij met de Microsoft-versie van Java programmatuur zouden kunnen schrijven die ook onder Suns Java draait.
Met de 'Paspoort-strategie', waarbij XP-gebruikers veel gegevens aan Microsoft ter beschikking stellen, vrezen de bonden dat de privacy van miljoenen mensen wordt geschonden.
Tegelijk stellen zij dat eindgebruikers, vanwege de monopoliepositie van de softwarefabrikant, veel te veel betalen voor diens producten. Dit wordt nog eens versterkt door de nieuwe licentiepolitiek die Microsoft binnenkort doorvoert. Hiertegen is de Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN) te hoop gelopen. De NGN heeft een internationale actie ontketend tegen Microsoft, totnogtoe evenwel zonder succes.
 
 
Sun komt met eigen 'Paspoort'
Sun Microsystems is lid geworden van het Liberty Alliance Project. Dit gelegenheidssamenwerkingsverband (http://www.projectliberty.org) beoogt software te ontwerpen die mensen in staat stelt zich een digitale identiteit aan te meten om op het web te surfen, bestellingen te plaatsen en te betalen, overheidszaken af te wikkelen en dergelijke. Software en methodiek moeten 'open' zijn.
Hiermee zet Sun zich, samen met 32 andere organisaties, af tegen 'Paspoort' van Microsoft. Beide producten beogen hetzelfde, maar de gegevens die Microsoft met 'Paspoort' verzamelt, houdt het bedrijf in eigen beheer. Consumentenorganisaties vrezen dat de 'Seattle-aanpak' niet alleen de privacy aantast, maar ook benut gaat worden om gebruikers in de richting te dirigeren van (betaalde) webdiensten die Microsoft aanbiedt.
Liberty (dat overigens een codenaam is) wil de gegevens bij een ttp (trusted third party , de digitale notaris) onderbrengen. Aanvankelijk zal de software voor eenmalige aanmelding op het netwerk en authenticatie beschikbaar zijn voor pc's, maar het is de bedoeling programmatuur te maken die geschikt is voor elk apparaat dat met internet in contact staat, van mobiele telefoons tot auto's.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-05T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.