Eastman Software gaat zelfstandig verder

Voormalige Kodak-dochter bevrijdt zich van knellende banden

Dit artikel delen:

Eastman Software is, na een korte zoektocht naar kapitaal, in handen gekomen van een groep Texaanse investeerders. Hiermee verdwijnt de band met moederbedrijf Kodak, die verdere expansie in de weg stond. Het zelfstandige Eastman gaat, binnenkort onder een andere naam, een open workflow management-platform ontwikkelen.

Dit voorjaar is Eastman Software, toen nog een dochter van Eastman Kodak Company, op zoek gegaan naar kapitaal. Al vrij snel diende zich een groep Texaanse investeerders aan, onder leiding van William D. Oates. In Europa is Oates geen bekende naam, maar in de Verenigde Staten heeft hij een redelijke staat van dienst opgebouwd als verstrekker van risicodragend kapitaal voor bedrijven in de technologiesector.
In 1998 doken in de Wall Street Journal de eerste hardnekkige geruchten op dat Kodak van zijn software-dochter af wilde, omdat Eastman forse verliezen zou lijden. Die verhalen bleken voorbarig, maar warm is de verhouding tussen Kodak en zijn software-dochter niet meer geweest. Uiteindelijk claimt Eastman dit jaar zelf het initiatief tot verzelfstandiging genomen te hebben.

Vertraging

Eric Abcouwer, directeur van Eastmans Benelux-vestiging, is blij met de verzelfstandiging. "Onze nieuwe investeerders hebben allemaal eerder acquisities gedaan. Zij kennen de software- en technologie-wereld. Voor Kodak is dat toch niet de leest van de schoenmaker." Hij benadrukt dat Kodak veel heeft gedaan voor Eastman, maar "de verhouding tussen Kodak en Eastman valt uit in het nadeel van Eastman. Het is geen geheim dat Kodak worstelt met interne problemen. Het belang daarvan was voor het management vele malen groter dan dochter Eastman dat was. Dat zorgde voor vertraging."
Een van de praktische problemen die de verzelfstandiging oproept, is de naam van het bedrijf. Eastman is onlosmakelijk verbonden met Kodak, omdat het de naam is van de familie die Kodak heeft opgericht. In de loop van volgend jaar zal Eastman Software dan ook een andere naam aan moeten nemen. Ook zal Eastman een eigen infrastructuur moeten opzetten, nu het geen gebruik meer kan maken van de faciliteiten van Kodak.

Uitbreiding

Volgens Abcouwer heeft de verzelfstandiging geen koerswijziging tot gevolg. De geplande uitbreiding van het productportfolio gaat door. Eastman werkt momenteel aan het ontwikkelen van een open platform waar, op basis van alle geaccepteerde standaarden, workflow-applicaties op kunnen draaien. Vooral Xml moet die openheid garanderen. Naar verwachting komt het platform onder de naam Sonora in het tweede kwartaal van 2001 op de markt.
De huidige producten van Eastman Software, procesmanagement-applicaties, zijn vooral op Microsoft Windows NT gebaseerd. De e-business transformaties die bedrijven nu doormaken, met het Internet als onderliggende infrastructuur, vragen echter om een bredere basis. Daarom zal Eastman in de toekomst ook voor de verschillende Unix-varianten gaan ontwikkelen. Abcouwer: "Het is vanuit ons perspectief niet langer handig je voor de helft van de markt af te sluiten. Het is een verbreding van onze portefeuille, geen afscheid van Microsoft."
Wel wordt de band met Microsoft steeds minder innig. In het verleden heeft Eastman veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van applicaties op basis van Exchange, maar dat heeft volgens Abcouer "niet meer de hoogste prioriteit. We hebben veel kleinere projecten gedaan, maar applicatie-ontwikkeling op Exchange heeft niet de vlucht genomen die we ervan verwacht hadden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-29T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.