Nieuwe technologieën Microsoft op PDC

Gebruik Windows en internet 'geherdefinieerd'

Dit artikel delen:

Van dinsdag 13 tot en met vrijdag 16 september werd in Los Angeles de Professional Developer Conference gehouden, een conferentie die helemaal in het teken stond van (nieuwe) Microsoft-software. De conferentie werd bezocht door meer dan 5000 bezoekers, voornamelijk softwareontwikkelaars.

Bill Gates en Jim Allchin (group vice president, Platforms) openden vorige week de Professional Developer Conference (PDC) en pakten direct fors uit met een lijn nieuwe technologieën. Tijdens zijn presentatie ging Gates in op de investeringen in Windows Vista voor ontwikkelaars en softwareleveranciers om toepassingen voor het nieuwe besturingssysteem te maken. Hij kondigde ook het programma Windows Vista Community Technology Preview (CTP) aan, om partners en klanten te betrekken in de Vista-ontwikkelingen. Het CTP-programma houdt in dat Microsoft sneller nieuwe software beschikbaar gaat maken. In plaats van zich te beperken tot het uitreiken van bètaversies, worden er vanaf nu vaker versies uitgedeeld, ook tussen de bèta's door.
Jim Allchin deed er in zijn presentatie nog een schepje bovenop en maakte het programma Windows Vista Partner Showcase bekend, een marketinginitiatief van honderd miljoen dollar om Vista bij vendors te stimuleren en ze te belonen (lees subsidiëren) voor de moeite die ze in de ontwikkeling van Vista-toepassingen stoppen. Inmiddels hebben dertig vendors aangekondigd om applicaties te gaan ontwikkelen voor Windows Vista, waaronder Borland, Trend Micro en Symantec.

Digital Locker

Parallel met de lancering van Vista gaat de Digital Locker van start op de dan ook vernieuwde Windows Marketplace. Digital Locker voorziet in een centrale plaats voor de klant om aangeschafte downloads op te slaan, biedt een ingebouwde downloadmanager om producten op een vriendelijke manier te downloaden en geeft de mogelijkheid om van de gekochte software een back-up te maken op bijvoorbeeld cd-rom. Gebruikers kunnen zo gemakkelijk traceren welke aankopen ze hebben gedaan en hebben snel toegang tot de aangeschafte software en de opgeslagen productsleutels. Windows Marketplace in het algemeen en Digital Locker in het bijzonder geeft vendors direct een kanaal om hun product aan de man te brengen onder miljoenen Windows-gebruikers. In het bijzonder interessant voor software die voor Windows Vista wordt ontwikkeld. Momenteel bevindt Digital Locker zich in de testfase op http://www.windowsmarketplacelabs.com.

Windows Presentation Foundation

Op de PDC is een zogeheten versie van Vista uitgereikt die was voorzien van een flinke dosis nieuwe elementen ten opzichte van de bèta die eind juli het licht zag. De CTP-versie wordt gedistribueerd onder meer dan tienduizend bètatesters en beschikbaar gemaakt voor de MSDN- en Technet-abonnees. Vanaf nu zullen er maandelijks nieuwe CTP-versies worden uitgebracht door Microsoft om zo een vloeiende overgang van XP naar Vista te realiseren.
Belangrijke vernieuwingen in de CTP-versie zijn innovaties in visualisatie en organisatie die meer duidelijkheid geven voor de gebruikers en betere gereedschappen voor ontwikkelaars om toepassingen te ontwikkelen. Verder maakt het WinFX-programmeermodel nu eindelijk volledig deel uit van Vista om toepassingen te kunnen bouwen die gebruik maken van de nieuwe grafische machine Windows Presentation Foundation (voorheen Avalon) en het communicatiesubsysteem Windows Communication Foundation (voorheen Indigo). Allchin kondigde ook een Windows Presentation Foundation Everywhere aan, een beperkte subset van de Windows Presentation Foundation, die speciaal is bedoeld voor draagbare apparaten, zoals pda's.

Demonstratie

In een demonstratie van de CTP-versie kwam onder meer Superfetch aan bod, waarmee toepassingen automatisch in ongebruikt geheugen kunnen worden geladen, nog voordat ze zijn gestart. Dat resulteert in drastisch sneller opstarten ervan, als de toepassing daadwerkelijk wordt gebruikt. Vergelijk de snelheidswinst maar met als u nu een toepassing voor de tweede keer opstart, kort nadat u het al een keer heeft opgestart. Hebt u niet genoeg geheugen om de Superfetch-data te laden, dan kunt u er voor kiezen om er bijvoorbeeld een usb-geheugenstick, of flash-geheugenkaart bij te plaatsen om het geheugen uit te breiden: on-the-fly geheugenuitbreiding ten bate van Superfetch. De nieuwe Superfetch-technologie past zich automatisch aan de gebruiker aan en zal alleen die onderdelen in het geheugen laden die relevant zijn voor de gebruiker.

Office 12

Voor het eerst werd een voorzichtige alpha-versie van Office 12 aan het publiek getoond, de opvolger van Office 2003. De grote verandering in de komende versie van Office is de compleet veranderde gebruikersinterface die de traditionele menu's en gereedschappenbalken vervangt door een verzameling van tabbladen die corresponderen met taken die een gebruiker wil uitvoeren. Ontwikkelaars kunnen eigen tabs maken, maar ook opties toevoegen aan bestaande tabs. De nieuwe gebruikersinterface richt zich eerder op wat mensen w�llen doen dan hoe ze het móéten doen, aldus Microsoft. Gates vertelde dat Office 12 de grote verandering is sinds Office 95.
De nieuwe versie van Office is uitgebreid met server- en ontwikkelaarsmogelijkheden om het werken in groepen makkelijker te maken en het eenvoudiger te maken voor ontwikkelaars om Office op maat te snijden. Veel werd daar overigens nog niet over onthuld.
Met nieuwe documentgalerijen (zogeheten Galleries), kunnen gebruikers snel en gemakkelijk (delen van) een document opmaken om zo professioneel ogende documenten te krijgen. Live Preview geeft de mogelijkheid een preview van de resultaten te krijgen als er een verandering wordt gemaakt in het document; bijvoorbeeld als het font of de fontgrootte wordt aangepast. Belangrijke veranderingen in Outlook zijn de ToDo-gereedschappenbalk die in een oogopslag alle activiteiten laat zien die er op de planning staan, het previewen van bijlagen en het makkelijker doorzoeken van e-mail. Ook heeft Microsoft zich toegelegd op een grotere integratie van Office met SharePoint. Er is een koppeling tussen Presentations en SharePoint en met een klik op de knop kan ook Outlook 12 met SharePoint worden gesynchroniseerd. Het plan is nog steeds om Office 12 samen met Vista te lanceren ergens midden/einde 2006. Zoals het er nu uitziet zijn de systeemeisen van de nieuwe Office-telg gelijk aan die van Office 2003. Systemen hoeven dus niet bijgewerkt te worden om van de nieuwe functionaliteit gebruik te maken. Aan het einde van dit jaar komt er een bèta beschikbaar die ook op MSDN wordt aangeboden en vermoedelijk ook aan Technet-abonnees.

Ontwikkelaars

Naast de zeer uitgebreide Vista- en Office 12-aankondigingen, lanceerde Microsoft nieuwe zaken die ontwikkelaars meer mogelijkheden bieden voor het ontwikkelen op het Windows-platform. Een nieuwe technologie met de codenaam Atlas is een webclient-framework om JavaScript- en XML-gebaseerde toepassingen te maken die gebruik maken van Dynamic HTML, XML en Script. Het moet de ontwikkeling van interactieve webtoepassingen makkelijker maken. De nieuwe technologie is geïntegreerd in Visual Studio 2005 en ASP.NET 2.0.
Ook nieuw is het project Language Integrated Query (LINQ): een verzameling van taalinnovaties voor het Microsoft .NET-platform dat het makkelijker maakt voor ontwikkelaars om toegang tot data te verkrijgen. In principe omvat LINQ een verzameling van extensies voor C# en Visual Basic en een programmeermodel dat het .NET framework uitbreidt. Het maakt geïntegreerde querying mogelijk voor objecten, databases en XML.
Woensdag 14 september introduceerde Eric Rudders (senior vice president, Server and Tools) Microsoft Expression (http://www.microsoft.com/expression), een familie van gereedschappen voor het ontwikkelen en de van onder meer geavanceerde user experiences voor het internet en Vista. Binnen de Expression-familie zijn de volgende producten opgenomen: Acrylic Graphic Designer om grafische ontwerpen te maken (bestond al enkele maanden), Sparkle Interactive Designer om toepassingen te maken die gebruik maken van de Windows Presentation Foundation en Quartz Web Designer om layout- en ontwerpgereedschap om websites te ontwikkelen.

Sleutelwoorden en kernpilaren

Het komende jaar belooft een spannend jaar voor Microsoft te worden. Het bedrijf heeft miljarden gestoken in een heel scala nieuwe technologieën die het gebruik van Windows en het internet opnieuw definiëren. Windows Vista en Office 12 zijn sleutelwoorden en de kernpilaren Windows Communication Foundation en Windows Presentation Foundation zullen belangrijke ondersteunende rollen vervullen die door vrijwel alle nieuwe toepassingen worden verweven. Voor de gebruikers die niet direct willen overschakelen naar Vista is het goed om te weten dat deze twee pilaren ook voor XP en Server 2003 beschikbaar komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-23T00:00:00.000Z Gerard Nijsse
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.