Implementatie blijft knelpunt ERP

Gartner: '1999 Slecht jaar voor softwareleveranciers'

Dit artikel delen:

Implementatieproblemen met erp-pakketten (enterprise resource planning) blijven de komende drie jaar de hoogste prioriteit opeisen. Daarnaast wordt volgens erp-analist Andrew Dailey van de Gartner Group te weinig aandacht besteed aan het operationeel houden van software.

Erp-leveranciers besteden te weinig aandacht aan management van upgrades en integratie met andere systemen. Software in de lucht houden is even belangrijk als de implementatie ervan", meent Dailey.
Verder vindt de analist dat Sap, vaak bekritiseert vanwege implementatieproblemen, overdreven veel kritiek ontvangt. "Implementatie en operationeel management is een probleem voor elk pakket", aldus Dailey. Hij verwacht dat leveranciers als Baan, Sap, Oracle en Peoplesoft hun software zullen verbeteren, maar ook dat de problemen nooit geheel zullen verdwijnen. De initiële configuratie, het gebruik van branche-modellen en dynamische implementatie-methodologieën zijn zaken die verbeterd worden. Dailey noemt de Dynamic Enterprise Modeller van Baan als voorbeeld van een implementatie-tool van de toekomst.

Niet bevredigend

De komende anderhalf jaar zullen nog veel bedrijven zich bezig houden met het selecteren en implementeren van erp-software. Daarna, in 1999, vreest Dailey dat veel bedrijven zich niet met erp maar met de laatste afwikkeling van het jaar-2000 probleem gaan bezighouden.
Op het moment dat de huidige prioriteiten meer naar de achtergrond verdwijnen zal elektronisch zakendoen steeds meer in het vizier komen, meent Dailey. De functionaliteit die hiervoor vandaag beschikbaar is noemt de analist 'heel dun' en 'niet bevredigend'. "Wel is het nodig dat organisaties zich alvast oriënteren op elektronisch zakendoen", zegt Dailey. Naar verwachting duurt het nog vijf jaar voordat voldoende functionaliteit beschikbaar is.

Meer discipline

Als laatste trend noemt Dailey dat steeds meer bedrijven hun eigen supply-chain management module gaan ontwikkelen. Sap is daarmee bezig en Baan vermoedelijk ook. "Als een aantal van die bedrijven, zoals I2 of Manugistics, de komende jaren worden opgekocht zou me dat niets verbazen", verzekert Dailey, die weet dat het ontwikkelen van een compleet nieuwe module een tijd- en geldrovende kwestie is.
Het toenemende belang van bedrijfsbrede software in velerlei branches leidt tot standaardisatie van infrastructuren en processen, en tot een grotere discipline binnen organisaties, zo concludeert Andrew Dailey.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-05T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.