Gebruikers lopen niet warm voor portalen

Ambities erp-leveranciers komen te vroeg

Dit artikel delen:

Erp-bedrijven proberen de markt enthousiast te krijgen voor plannen met internetportalen, maar gebruikers lijken er voorlopig weinig heil in te zien. In de Amerikaanse vakpers verschijnen voornamelijk kritische gebruikers die zich afvragen of bedrijven als Oracle, SAP en Baan hun ambitieuze plannen wel waar kunnen maken. Bij Nederlandse erp-gebruikers blijkt het concept nog vrijwel onbekend.

Erp-portalen beloven een enkele interface voor alle bedrijfsapplicaties. Deze zomer maakt Oracle zijn portaalstrategie bekend. Daarmee is de softwareleverancier de laatste belangrijke erp-leverancier die valt voor portalen. Ook Lawson, JD Edwards, SAP en Baan zijn druk in de weer met het onderbrengen van erp-gegevens, applicaties en internetfunctionaliteit onder de alomvattende paraplu van de webbrowser.

Nieuwe golf

De verschillende leveranciers vechten momenteel om aandacht op het gebied van internetportalen. In het uitdragen van hun visie worden de meest geavanceerde toepassingen beloofd. De gebruikersgemeenschap reageert vooralsnog gelaten op de nieuwe golf van marketinginformatie. De software is er namelijk nog lang niet. Naast de universele interface voor alle in het bedrijf aanwezige pakketfunctionaliteit, geeft het internetportaal ook toegang tot de virtuele marktplaats van het erp-bedrijf, waar alle portaalgebruikers elektronische handel met elkaar bedrijven.
Het Amerikaanse vakblad PC Week voert gebruikers op die eraan twijfelen of erp-bedrijven in staat zullen zijn hun ambities waar te maken. De integratie van erp-software met andere applicaties, waaronder crm-systemen (customer relationship management), is bijzonder complex. "Ik geloof niet dat een bedrijf zich volledig onderdompelt in één portaaloplossing", voorspelt Mark Skeie van 3M, die met de financiële module van Peoplesoft werkt.
 
Onduidelijkheid
Hoewel het concept weinig verbazing wekt, bestaan er nog veel vragen. Zeker in Nederland is het besef dat erp-leveranciers met portalen bezig zijn, nog niet echt doorgedrongen. "Wat?", is de meest gehoorde eerste reactie op de vraag aan bestaande erp-gebruikers of ze van plan zijn om iets met een erp-portaal te gaan doen. "Nee, daar zijn we op dit moment nog niet mee bezig, maar daar gaan we uiteindelijk natuurlijk wel naar toe", zegt één van hen na enige uitleg.
De vraag die overblijft is hoe de integratie van software van verschillende leveranciers plaats gaat vinden. Hoewel softwarebedrijven immer streven naar standaardisatie, gunnen ze elkaar nooit een ruime kijk in de keuken. Oracle wil evenals SAP en alle andere softwareleveranciers dat klanten al hun systemen gebruiken, en niet slechts een deel ervan. Systemen zijn in de loop van de jaren steeds meer 'open' geworden, maar van transparantie is nog geen sprake.

Twijfel

Naast de wil om pakketten 'open te gooien' moeten fabrikanten natuurlijk ook in staat zijn om dat technisch uit te voeren. In Amerika twijfelen gebruikers of erp-bouwers, die door een moeilijke tijd heengaan, wel in staat zijn de beloofde functionaliteit te leveren. "In een perfecte wereld zou je met een browser alle IT-gereedschappen willen gebruiken. Maar ik denk dat momenteel niet één bedrijf daar enigszins bij in de buurt komt", meent Brian Feeney van Mercer Management Consultants, die met Oracle werken.
Erp-gebruikers geven aan voorlopig hun handen vol te hebben aan het in de lucht houden van hun erp-pakket. Internetportalen staan gewoonweg nog niet op het netvlies. Het installeren van nieuwe versies, het bouwen van maatwerk of de integratie met andere systemen slokken alle aandacht op.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-06T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.