B2B-spelers zien verliezen oplopen

Koerswijzigingen lijken onontbeerlijk

Dit artikel delen:

De leveranciers van b2b-software Ariba, Commerce One en I2 hebben stuk voor stuk een slecht kwartaal achter de rug. De omzet is sterk teruggevallen, terwijl de verliezen uit de hand lopen. De vorig jaar nog zo geprezen marktplaats-software hangt als een molensteen om hun nek.

De omzet van Ariba staat onder druk. De Amerikaanse specialist in inkoopsoftware draaide in zijn derde financiële kwartaal een omzet van 85,3 miljoen dollar. Het pro forma resultaat kwam uit op een verlies van 26,1 miljoen dollar. Sinds de piek begin dit jaar van 170,2 miljoen dollar, zijn de inkomsten van het bedrijf hard achteruit gehold. Het netto verlies is teruggebracht van ruim 1,8 miljard dollar, waarmee het bedrijf eind april naar buiten kwam, naar 273,5 miljoen dollar dit kwartaal. De uitschieter in april had te maken met afschrijving van aandelen, goodwill en herstructureringskosten.
Goodwill is een berekening van het ondernemend vermogen van de overgenomen bedrijven op basis van eerdere jaarcijfers, marktposities en de kwaliteiten van het overgenomen personeel. Het is vrij gebruikelijk om uitzonderlijke kosten als overnames, rentekosten en aandelenhandel te scheiden van meer alledaagse uitgaven. Dit pro forma resultaat, ook wel ebitda genoemd ("earnings before interest, taxes, depreciation and amortization"), wordt alleen niet gecontroleerd door een aan de beurs gelieerde instantie of door de wet. Ariba meldde begin januari voor het eerst winst gemaakt te hebben, terwijl het nettoresultaat dieprood gekleurd was.

Harde klap

Commerce One onderscheidt zich van Ariba en I2, omdat het zijn nettoresultaat wel in het persbericht bij de kwartaalcijfers opneemt. Dat laat dit kwartaal een harde klap zien voor het bedrijf dat gespecialiseerd is in marktplaats-software. Het netto resultaat kwam uit op een verlies van ruim 2 miljard dollar. De omzet is teruggevallen tot 101,3 miljoen dollar, terwijl het vorig kwartaal uitkwam op 170,3 miljoen dollar. Eind juni meldde het bedrijf dat de eerdere voorspelling van de omzet over zijn tweede financiële kwartaal flink lager uitviel dan de beoogde 160 miljoen dollar. Tegelijkertijd gaf SAP aan 225 miljoen dollar in de noodlijdende onderneming te steken.
Afgezien van de slechte economie in de VS, die inmiddels overgewaaid is naar Europa, meldde Commerce One veel last te hebben van de overcapaciteit aan ict-dienstverlening. Ook gaf het bedrijf te kennen dat de vraag naar software voor publieke marktplaatsen ingestort is. Wel is er nog vraag naar private marktplaatssoftware, waarmee bedrijven leveranciers kunnen uitnodigen om elektronisch te handelen. Het zijn gevestigde bedrijven die deze software bestellen. Die doen daar lang over, aldus Commerce One.
In een bedrijfsanalyse gaf analist Jaap Favier van onderzoeksbureau Forrester in maart al aan dat Commerce One zich moet storten op private marktplaatsen. Het bedrijf krijgt te maken met flink dalende inkomsten, omdat er een kaalslag bezig is onder publieke elektronische marktplaatsen. Dit zet de inkomsten van Commerce One uit licenties en dienstverlening verregaand onder druk. Daarnaast plaatst de analist grote vraagtekens bij het Global Trading Web van Commerce One, omdat het niet op universele standaarden gebaseerd is en zich daarom slecht laat integreren.
I2, gespecialiseerd in software voor de toevoerketen, ziet ook zijn omzet teruglopen. Dit kwartaal is er 241 miljoen dollar aan softwarelicenties en dienstverlening binnengehaald. Dit is iets lager dan de omzet van 242,6 miljoen dollar die het concern vorig jaar in dezelfde periode noteerde. Het nettoresultaat daarentegen is opgelopen tot een verlies van 860,9 miljoen dollar, terwijl het bedrijf vorig jaar tot 280,8 miljoen dollar in het rood kwam.

Maatregelen

Commerce One gaat opnieuw reorganiseren. Sinds maart zijn 580 werknemers ontslagen. De afdelingen verkoop en technische ondersteuning moeten zich meer richten op private marktplaatssoftware en bedrijven. Ook komt er een verkoopteam dat speciaal de gecombineerde oplossingen van Commerce One en SAP aan de man brengt. In de dienstverlening krijgt de band met het Duitse concern eveneens meer nadruk.
Ariba heeft zijn net aangestelde ceo Larry Mueller na drie maanden al naar huis gestuurd. Het bedrijf geeft geen commentaar op zijn vertrek. Bestuursvoorzitter Keith Krach heeft zijn oude post tijdelijk weer op zich genomen. Eerder dit jaar ontsloeg het bedrijf een derde van zijn personeel en beperkte het bedrijf zijn productaanbod tot software voor elektronisch inkopen.
De financiële man van I2, Bill Breecher, gaf aan dat zijn concern verder gaat snijden in het personeel en andere kosten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-27T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.